Verdictul în ultimele cinci acuzaţii de corupţie ale conducătoarei birmane îndepărtată de la putere Aung San Suu Kyi urmează să fie anunţat vineri, un punct final aşteptat al unui proces-fluviu denunţat drept politic de către organizaţii de apărarea drepturilor omului, declară luni o sursă judiciară AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opozanta birmană, în vârstă de 77 de ani, este deţinută de când armata i-a răsturnat Guvernul de la putere, în februarie 2021, o lovitură de stat care a pus capăt unei scurte perioade democratice în Myanmar.

Laureata Nobelului Păcii în 1991, încarcerată într-o închisoare din capitala birmană Naypyidaw - unde se desfăşoară procesul -, a fost găsită vinovată de fiecare dintre cele 14 capete de acuzare judecate până în prezent, cu privire la corupţie, fraudă electorală, încălcarea secretului de stat şi încălcarea restricţiilor impuse împotriva covid-19.

Avocaţii lui Aung San Suu Kyi şi ai juntei şi-au prezentat luni concluziile cu privire la ultimele cinci acuzaţii de corupţie rămase, a declarat AFP o sursă judiciară care a cerut protecţia anonimatului, în contextul în care procesul se desfăşoară cu uşile închise.

”Se va da un verdict vineri”, la 30 decembrie, precizează această sursă.

Aung San Suu Kyi riscă să fie condamnată la încă 75 de ani de închisoare, în afară de cei 26 de ani de închisoare la care a fost condamnatră deja în această procedură cu uşile închise, pe care asociaţii de apărarea drepturilor omului o resping drept o ”impostură”.

Aung San Suu Kyi, fiica eroului independenţei birmane, arestată în zori, a fost condamnată după trei zile, mai întâi cu privire la un imprt ilegal de walkie-talkie.

Numeroase voci denunţă o încrâncenare judiciară pe fondul unor motivaţii politice, menită să o îndepărteze definitiv pe marea învingătoare în alegerile legislative din 2015 şi 2020.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri - pentru prima oară în ultimii zeci de ani - o rezoluţie privind situaţia din Myanmar în care cere oprirea violenţelor şi eliberarea imediată a tuturor deţinuţilor politici, inclusiv a lui Aung San Suu Kyi.

De la începutul procesului, în iunie 2021, apărarea a văzut-o doar osingură dată - în fotografii neclare făcute de presa de stat într-o sală de audiero goală -, iar aceasta a fost nevoită să se bazeze pe avocaţi să-i transmită mesajele către lume.

Ea se află într-o ”stare de spirit bună”, anunţa în noiembrie fostul său consilier economic Sean Turnell.

Australianul a fost graţiat şi eliberat luna trecută, după ce a fost condamnat împreună cu Aung San Suu Kyi cu privire la încălcafrea secretului de stat.

”Ea este convinsă că se va întoarce”, declara Sean Turnell cotidianului britanic Financial Times (FT).

ALEGERI ÎN 2023

Expertul Richard Horsey de la International Crisis Group consideră că este ”puţin probabil” ca junta să formuleze alte acuzaţii.

Armata vrea să se pună accentul, anul viitor, asupra marcării a 75 de ani de la independenţa Myanmarului faţă de Marea Britanie ”şi asupra alegerilor pe care urmează să le organizeze la mijlocul anului”, declară el AFP.

Însă, în urma acestor alegeri, noul regim militar ”ar putea, poate, să o abordeze pe Suu Kyi şi să încerce să folosească aceste negocieri cu scopul de a crea disensiuni în opoziţie”, apreciază Richard Horsey.

Analistul Soe Myint Aung estimează că există ”în continuare posibilitatea unei graţieri şi unei eliberări neaşteptate” a lui Aung San Suu Kyi după terminarea procesului.

”Regimul  militar vede cu siguranţă un rol al lui Suu Kyi în reducerea tensiunilor sociale şi în oprirea rezistenţei armate”, declară el.

În august, şeful juntei birmane se declara pregătit de negocieri cu fosta conducătoare după procesul acesteia.

Cele cinci capete de acuzare examinate luni privesc închirierea unui elicopter de către un ministru din Guvernul Suu Kyi.

Opozanta este acuzată de faptul că nu a respectat regulile şi a cauzat ”o pierdere statului”.

Fiecare condamnare cu privire la corupţie poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Până în prezent, Aung San Suu Kyi a fost condamnată la trei ani de închisoare atunci când a fost găsită vinovată de corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.