Consiliul de Securitate al ONU a adoptat - pentru prima oară de zeci de ani - o rezoluţie privind situaţia din Myanmar, în care cere oprirea violenţelor şi eliberarea tuturor deţinuţilor politici, inclusiv a fostei conducătoare Aung San Suu Kyi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul de Securitate al ONU nu a mai ajuns niciodată, până miercuri, să-şi depăşească dezacordurile cu privire la Myanmar şi să adopte o rezoluţie.

El nu a depăşit niciodată, până acum, stadiul declaraţiilor oficiale.

Rezoluţia de miercuri a fost adoptată cu 12 voturi ”pentru” şi niciun vot ”împotrivă”.

China şi Rusia s-au abţinut, renunţând să-şi folosească dreptul de veto, prin care ar fi putut opri această iniţiativă.

Laureata Nobelului Păcii, Aung San Suu Kyi, în vârstă de 77 de ani, a fost arestată pe când era şefa Guvernului, la lovitura de stat militară din februarie 2021, care a pus capăt unei perioade de zece ani de tranziţie democratică în această ţară din Asia de Sud-Est.

Myanmarul este de atunci pradă haosului şi violenţei, iar economia îi este în ruină.

Peste 2.500 de civili au fost ucişi de forţe de securitate, potrivit unui bilanţ al unui ONG local.

Consiliul de Securitate al ONU ”îndeamnă” în această rezoluţie la ”eliberarea imediată a tuturor persoanelor deţinute în mod arbitrar”, între care citează numele fostului preşedinte Win Myint şi al lui Aung San Suu Kyi.

El cere în text ”oprirea imediată a oricăror forme de violenţă” şi ca ”toate părţile să respecte drepturile omului, libertăţile fundamentale şi statul de drept”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.