Comisarul european însărcinat cu domeniul Digital Vera Jourova a pledat marţi în China în favoarea unei ”clarităţi” mai mari a reglementărilor locale, în contextul în care numeroase întreprinderi străine se plâng de o ”neclaritate” juridică ce le prejudiciază afacerile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nimeni nu critică legile chinezeşti. Vrem doar ca ele să fie mai clare şi să ne fie mai uşor să ne conformăm”, le-a declarat la Beijing unor jurnalişti Vera Jourova, o vicepreşedintă a Comisiei Europene (CE), însărcinată cu Valorile şi Transperanţa.

Ea a declarat că a transmis acest mesaj omologilor săi chinezi în cadrul unor întâlniri, luni, cu viceprimeirul Zhang Guoqing.

Aceste discuţii, în cadrul unui ”Dialog digital la nivel înalt”, au vizat, între altele, guvernanţa datelor şi inteligenţa artificială (IA).

Mediile de afaceri sunt îngrijorate, de la intrarea în vigoare, în iulie, a unei noi versiuni a legii antispionaj, într-un context de tensiuni geopolitice cu Statele Unite.

Textul consolidează în mod sensibil marja de manevră a autorităţilor împotriva a ceea ce ele consideră ameninţări la adresa securităţii naţionale.

În numele securităţii naţionale, China şi-a consolidat, în ultimele luni, legislaţia privind gestionarea datelor şi a restrâns transferul în străinătate al datelor considerate sensibile.

”lipseşte, de exemplu, o definiţie a ceea ce se numeşte o dată importantă”, a subliniat Vera Jourova, care critică de altfel ”procedurile lungi” cu care se confruntă întreprinderile străine.

Antreprenorii străini se plâng de mult de constrngeri de reglementare cu contururi vagi şi care sunt supuse multor interpretări. Aceste remarci s-au multiplicat în ultimele luni, după intrarea în vigoare a unor texte noi.

ÎNCREDERE LA CEL MAI SCĂZUT NIVEL

”Toate întreprinderile europene vor să se pună în regulă (...), dar este foarte dificil să o facem dacă nu ştim la ce să ne conformăm”, a deplâns marţi Camera de Comerţ a Uniunii Europene (UE).

Jourova dă asigurări că a discutat cu omologii săi despre îngrijorările întreprinderilor străine cu privire la o ”dagradare” a atmosferei afacerilor în China.

Întreprinderile americane din China afişează, în ceea ce le priveşte, un optimism la cel mai scăzut nivel şi îşi mută investiţiile în afara Chinei, potrivit unui raport, pubblicat tot marţi, al Camerei americane de Comerţ de la Shanghai (AmCham).

Încetinirea creşterii economice şi tensiunile geopolitice dintre beijing şi Washingtn afectează încrederea investitorilor, relevă autorii raportului.

Întrebată despre acest lucru, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Mao Ning, a lăudat marţi ”potenţialul uriaş” al economiei Chinei, al cărei ”fundament pe termen lung rămâne neschimbat”.

”REDUCEREA RISCURILOR”

Vizita Verei Jourova în China are loc după ce Bruxellesul a deschis o anchetă cu privire la subvenţionarea maşinilor electrice chinezeşti, în timp ce constructorii din UE sunt îngrijoraţi de o concurenţă neloială.

Această măsură ”luată în numele «concurenţei loiale»” este ”în mod deschis un protecţionism” şi ”va avea un impact negativ asupra relaţiilor economice şi comerciale dintre China şi UE”, a avertizat Beijingul.

UE ”nu caută o decuplare” cu China, a vrut să dea asigurări Vera Jourova, în contextul în care unii politicieni din Europa şi Statele Unite vor să reducă dependenţa ţării lor de gigantul asiatic.

Cu toate acestea, este necesar ”să se reducă riscurile legate de interdependenţele noastre economice (...) pentru a rămâne competitivi şi a ne proteja interesele europene esenţiale”, a subliniat Jourova.

Comisarul european a dat asiugurări că evocat consecinţele asupra drepturilor omului ale recurgerii la inteligenţa artificială în XInjiang, în nord-vestul Chinei.

Autorităţile impun în Xinjiang - de peste zece ani - măsuri drastice în numele luptei împotriva terorismului, după o serie de atentate sângeroase atribuite de către putere anumitor uiguri, una dintre minorităţile autohtone musulmane din provincie.

Aceste măsuri au fost înăsprite începând din 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.