Varşovia susţine o amânare a datei Brexitului dacă deputaţii britanicilor resping încă o dată, vineri, acordul retragerii, a anunţat premierul polonez Mateusz Morawiecki, la finalul unei întâlniri cu negociatoru-şef UE al Brexitului Michel Barnier, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două opţiuni considerate cele mai probabile de UE sunt un Brexit fără acord la 12 aprilie sau cererea unei noi amânări a datei ieşirii din UE de către Londra.

Brexitul urma, iniţial, să aibă loc vineri, 29 martie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), însă, din cauza haosului politic din Regatul Unit, el a fost amânat fie la 12 aprilie, în cazul unei noi respingeri a acordului în Camera Comunelor, fie la 22 mai, dacă este aprobat.

Polonia se află între statele membre UE care vor să dea dovadă de flexibilitate faţă de Regatul Unit, iar Mateusz Morawiecki şi-a afişat preferinţa faţă de a doua posibilitate.

La cealaltă extremitate se află Franţa, care vrea ca incertitudinea legată de Brexit să dispară cât mai rapid posibil.

”Suntem deschişi unei prelungiri a procesului”, a declarat şeful Guvernului polonez, într-o conferinţă de presă comună cu Barnier, la Vaeşovia.

”Şase sau nouă sau 12 luni, aceste posibilităţi ne par acceptabile”, a apreciat el.

Adresându-se jurnaliştilor, alături de Morawiecki, Michel Barnier a îndemnat Camera Comunelor să ratifice tratatul retragerii şi să-şi concentreze apoi atenţia asupra viitoarelor relaţii comerciale între regat şi Uniune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.