Un grup patriotic mai puţin cunoscut, care sprijină văduvele soldaţilor ruşi, i-a cerut lui Vladimir Putin să ordone o mobilizare pe scară largă a milioane de oameni şi să închidă graniţele pentru a asigura victoria în Ucraina, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îi cerem preşedintelui nostru, Vladimir Vladimirovici Putin, să permită armatei ruse să efectueze o mobilizare pe scară largă", a declarat grupul "Văduvele soldaţilor din Rusia" într-o postare pe Telegram. "Îi cerem preşedintelui nostru, comandantul nostru suprem, să interzică plecarea din Rusia a bărbaţilor de vârstă militară. Şi avem tot dreptul moral să facem acest lucru: soţii noştri au murit protejându-i pe aceşti bărbaţi, dar cine ne va proteja pe noi dacă ei fug?" - mai spune grupul acestor femei.

O reprezentantă a grupului de văduve a declarat pentru Reuters că toţi bărbaţii ruşi apţi de muncă ar trebui să fie mobilizaţi pentru a apăra patria. "Războiul care se apropie va necesita resurse complet diferite: umane, psihologice, economice", a declarat ea pentru Reuters. "Protejarea Patriei este o datorie", a adăugat femeia.

Kremlinul nu a răspuns deocamdată la o solicitare Reuters de a comenta cu privire la apelul grupului de văduve. Putin declara luna trecută că nu este nevoie de o mobilizare suplimentară.

După ce a ordonat ceea ce Putin a spus că este o "mobilizare parţială", la 21 septembrie, prima din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 300.000 de bărbaţi suplimentari au fost înrolaţi în armata rusă, în timp ce câteva sute de mii de ruşi au fugit în străinătate pentru a evita să fie chemaţi la luptă.

De luni de zile, Putin prezintă războiul ca parte a unei lupte istorice mult mai ample între Rusia şi Occident. Şeful Kremlinului acuză Occidentul că vrea să-i ia din teritorii şi să distrugă Rusia. În mesajul de Anul Nou, Putin a declarat că apărarea patriei este datoria sacră a tuturor ruşilor şi a promis victoria în Ucraina.

Grupul văduvelor a început să activeze în urmă cu aproximativ două luni, pentru a ajuta soţiile soldaţilor ucişi în Ucraina. Grupul are contacte cu administraţia de la Kremlin, a declarat reprezentanta sa. "Suntem în contact permanent cu administraţia prezidenţială şi, dacă este necesar, îi transmitem solicitări pentru a primi diverse forme sprijin", a declarat reprezentanta.

Invocându-l pe liderul sovietic Iosif Stalin, grupul spune că acum este momentul pentru măsuri dure de apărare împotriva forţelor malefice care se coagulează în jurul graniţelor Rusiei. "Astăzi, tot răul din lume s-a unit împotriva Rusiei - întreaga lume occidentală s-a întors împotriva noastră", susţin văduvele, făcându-se ecoul teoriei lui Putin. "Este o situaţie de tipul ori noi, ori ei, nu există alternativă", au explicat ele.

În 1942, Stalin a emis Ordinul nr. 227, care a devenit cunoscut sub numele de ordinul "Nici un pas înapoi". A fost o încercare de a stabili disciplina în cadrul Armatei Roşii, deşi mii de soldaţi sovietici au fost împuşcaţi de propria lor tabără pentru presupusă laşitate. Stalin "nu s-a gândit la ratinguri sau la nemulţumirea disidenţilor, s-a gândit doar la victorie", declară grupul văduvelor. "Acum nu este momentul să fii laş", punctează aceste femei.

Ucraina avertizează de mai multe zile că Vladimir Putin se pregăteşte să decreteze o nouă mobilizare, pentru a-şi intensifica ofensiva.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.