Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a anunţat vineri că-şi încetează toate programele de ajutorare a palestinienilor în Cisiordania şi Fâşia Gaza, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea Palestiniană (AP) a anunţat că refuză, începând din februarie, ajutoarele din partea Guvernului american, pentru a nu se expune unor proceduri din partea Statelor Unite cu privire la finanţarea terorismului, potrivit unei noi legi adoptate anul trecut de Congres.

Anti-Terrorism Clarification Act (Acta), care a intrat în vigoare la 31 ianuarie, autorizează Statele Unite să angajeze proceduri judiciare, în tribunale americane, împotriva oricărei entităţi străine care beneficiază de un ajutor din partea Statelor Unite şi care este suspectată de complicitate la ”acte de război”.

Această lege pune totodată capăt unor ajutoare - în valoare valoare de 60 de milioane de dolari - acordate de Statele Unite forţelor de securitate palestiniene.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, Statele Unite nu preconizează, însă, pentru moment, să închidă Misiunea USAID pentru Cisiordania şi Fâşia Gaza, instalată în sediul Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

”La cererea Autorităţii Palestiniene, noi am pus capăt anumitor programe şi anumitor proiecte (...) în Cisiordania şi Fâşia Gaza”, a declarat el. ”Orice asistenţă prin USAID în Cisiordania şi Fâşia Gaza a încetat”.

USAID este principalul organism însărcinat cu ajutoarele americane în teritorii palestiniene. Potrivit site-ului agenţiei, ea a alocat în 2017 268 de milioane de dolari unor proiecte publice în Cisiordania şi Fâşia Gaza, dar şi rambursării datoriei sectorului privat palestinian.

”Suspendarea ajutorării poporului nostru în sectoare esenţiale ca sănătatea şi educaţia, va avea un impact negativ asupra tuturor şi va amplifica instabilitatea”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

În Fâşia Gaza, Ismail Ruduan, un purtător de cuvânt al mişcării Hamas, a denunţat oprirea ajutoarelor.

Washingtonul a suprimat, anul trecut, ajutoare în valoare de sute de milioane de dolari acordate palestinienilor, constând în fonduri alocate unor organizaţii umanitare susţinute de USAID.

Aceste tăieri de fonduri sunt percepute drept un mijloc de exercitarea a unor presiuni asupra liderilor palestinieni pentru ca să reia negocierile de pace cu Israelul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.