Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a îndemnat joi la ”soluţii adevărate” în relaţiile dintre Uniunea Europeană şi China, care se află într-un ”moment crucial”, după ce preşedintele chinez Xi Jinping a cerut, într-un summit cu liderii Uniunii Europene, la Palatul Poporului din Beijing, la o consolidare a încrederii reciproce, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

China caută să-şi strângă din nou legăturile cu Bătrânul Continent şi se prezintă ca un partener stabil şi mai fiabil decât Statele Unite ale lui Donald Trump.

Însă preşedinta CE Ursula von der Leyen şi preşedintele Comsiliului European Antonio Costa, au venit în China cu o lungă listă de contencioase.

Între ele se află un dezechilibru comercial important - în defavoarea UE -, temeri cu privire la o inundare a pieţei europene cu produse chinezeşti ieftine şi subvenţionate sau o apropiere între Beijing şi Moscova, privită cu suspiciune în contextul invaziei ruse şi Războiului din Ucraina.

”Cu cât situaţia internaţională este mai gravă şi mai complexă, cu atât China şi UE ar trebui să-şi intensifice comunicarea, să-şi consolideze încrederea reciprocă şi să-şi aprofundeze cooperarea”, a declarat Xi Jinping în uriaşul Palat al Poporului, locul tradiţional al recepţiilor diplomatice, în centrul Beijingului.

Împotriva ”instabilităţilor” din lume, ”liderii chinez şi europeni trebuie să dea încă o dată dovadă de clarviziune şi angajament şi să facă alegerea strategică bună”, a subliniat el, citat într-un comunicat al Ministerului chinez de Externe.

”NU EXISTĂ UN CONFLICT DE INTERESE”

”Provocările actule cu care se confruntă Europa nu vin din China”, a insistat Xi Jinping, citat de agenţia oficială chineză de presă China Nouă.

”Între China şi UE nu există un conflict de interese şi nici dezacorduri geopolitice fundamentale”, a dat el asigurări.

Ursula von der Leyen i-a răspuns că este ”esenţial ca China şi Europa să-şi recunoască îngrijorările respective şi să propună soluţii ooncrete”.

Ea a avertizat că relaţiile UE cu China se află la un ”moment crucial”.

Antonio Costa i-a spus, la rândul său, lui Xi Jinping că UE vrea să vadă ”progrese concrete în probleme legate de comerţ şi economie”.

”Vrem amândoi ca relaţia noastră să fie (...) reciproc avantajoasă”, a subliniat el.

În altă reuniune, joi, premierul chinez Li Qiang le-a spus celor doi lideri UE că o ”cooperare strânsă” între Beijing şi Bruxelles este o ”alegere naturală”.

”Atât timp cât China şi UE apără sincer liberul schimb, atunci economia şi comerţul internaţionale vor rămâne dinamice”, a spus el.

Bruxellesul a recunoscut, înaintea summitului, că discuţiile cu Xi Jinping şi cu Li Qiang ar putea să fie tensionate.

”Ştim că nu suntem de acord cu China în multe subiecte”, declarat săptămâna trecută AFP un oficial european de rang înalt.

”Însă noi credem că este esenţial să avem acest tip de discuţii foarte directe, descise şi constructive la cel mai înalt nivel”, sublinia el.

În fruntea îngrijorărilor europene se află deficitul comercial abisal cu Beijingul, care a tins anul trecut 357 de miliarde de dolari (304 miliarde euro).

APEL CU PRIVIRE LA UCRAINA

Înaintea acestei vizite, Ursula von der Leyen a dat asigurări că Bruxellesul va cere Beijingului să-şi deschidă mai mult piaţa întreprinderilor europene şi să-şi relaxeze restricţiile impuse exporturilor de pământuri  rare, strategice în tehnologiile moderne.

UE a impus taxe vamale grele vehiculelor electrice fabricate în China, acuzând subvenţiile de stat chinezeşti de falsificarea concurenţei în detrimentul constructorilor europeni.

Beijingul a răspuns cu anchete ţintinte împotriva importurilor de proc, coniac şi produse lactate europene.

În privinţa Războiului din Ucraina, europenii privesc cu neîncredere apropierea economică şi politică între China şi Rusia, după invazia rusă din 2022, apreciind că aceasta aduce o susţinere-cheie Moscovei.

Antonio Costa a îndemnat joi China, în faţa lui Xi Jinping, ”să-şi folosească influenţa asupra Rusiei” pentru a pune capăt războiului.

Săptămâna trecută, UE a impus noi sanţciuni Rusiei, ţintind două bănci chineze.

”Nu suntem naivi”, declara AFP oficialul european citat. ”Nu-i cerem Chinei să-şi taie legăturile cu Rusia, ci să consolideze controalele vamale şi financiare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.