Donald Trump l-a atacat frontal pe Emmanuel Macron marţi, înaintea summitului care marchează 70 de ani de la înfiinţarea NATO, şi a dat un ton ofensiv unei întâlniri organizate într-un context tensionat între aliaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste comemorări se anunţau puţin festive, din cauza disensiunilor cu privire la Siria sau la finanţarea organizaţiei, iar Macron a aruncat gaz pe foc apreciind că Alianţa, înfiinţată în 1949, se află ”în moarte cerebrală”.

Înainte de întâlnirea oficială în format complet - marţi seara la Buckingham Palace şi miercuri într-un golf de lux de la periferia Londrei - preşedintele american a atacat acest diagnostic, pe care l-a catalogat drept ”foarte insultător”.

Este o judecată ”foarte, foarte rea la adresa celor 28 de ţări”, a apreciat el într-o conferinţă de presă cu secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg. NATO are 29 de state membre.

Donald Trump s-a declarat ”foarte surprins” de declaraţiile lui Emmanuel Macron, cu care se întâlneşte marţi, şi le consideră ”foarte periculoase” pentru Franţa.

”Nimeni nu are nevoie de NATO mai mult decât Franţa”, a spus el.

El a criticat puternic voinţa Franţei de a taxa gigaţii tehnologici americani. Administraţia Trump a ameninţat deja să impună taxe vamale de până la 100% unor produse franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari, între care brânza roquefort, iaurturi şi vin spumant.

”RĂU PLATNICI”

”Eu sunt în dezacord” cu Emmanuel Macron, a declarat la rândul său Jens Stoltenberg. "Nu trebuie pusă la îndoială unitatea şi voinţa aliaţilor de a se apăra unii pe ceilalţi”, a subliniat el, precizând că aceasta este baza disuasiunii.

Jens Stoltenberg se îndoieşte că acest diferend poate fi soluţionat în cursul summitului. Secretarul general speră ca aliaţii să confirme, la Londra, misiunea sa de a conduce o reflecţie pe tema mijloacelor unei îmbunătăţiri a reflecţiei strategice în cadrul NATO.

Gazda întâlnirii, premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson vrea să cheme cele 29 de state membre NATO la unitate, după o ploaie de  insulte săptămâna trecută.

Răspunzând declaraţiilor lui Emmanuel Macron cu privire la NATO, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a îndemnat ”examinează-ţi mai întâi propria-ţi moarte cerebrală!”.

Contenciosul vizează intervenţia lansată de Ankara în octombrie în nord-esrul Siriei, fără să informeze celelalte state membre ale Alianţei. Cei doi şefi de stat urmează să se întâlnească marţi seara cu Boris Johnson şi Angela Merkel pentru a discuta despre Războiul din Siria.

Cu excepţia acestei întâlniri, potenţial explozive, atitudinea lui Donald Trump era considerată drept principala necunoscută a summitului. Prima sa intervenţie, înainte de începerea reuniunii, a dat tonul, ca anul trecut, când a atacat-o pe Angela Merkel.

În afară de atacurile la adresa Franţei, el a abordat - timp de 12 minute - în faţa presei un vast număr de subiecte, apărându-i pe iranienii ”ucişi pentru simplul motiv că manifestează” şi îngheţând speranţele unui acord comercial cu China, afirmând că acesta poate aştepta o eventuală realegere a sa anul viitor.

Miliardarul republican, care îşi îndeamnă aliaţii, de când a fost ales, să-şi crească bugetele militare pentru a împărţi mai mult povara, a lansat un nou atac împotriva ”rău platnicilor” NATO, mai ales Germania.

Donald Trump vrea să menţină presiunea asupra aliaţilor, pentru a-i face să-şi respecte angajamentul pe care şi l-au asumat în 2014, tot în Marea Britanie, de a aloca 2% din PIB bugetelor militare în 2024. Franţa urmează să atingă 2% în 2015, însă Germania, cu 1,42% în 2020, ar urma să-şi respecte angajamentul abia la începutul deceniului 2030.

Trump s-a felicitat de faptul că a ”obţinut 130 de miliarde de dolari”, referindu-se la suma pe care Canada şi membrii europeni ai NATO  o vor adăuga la bugetele Apărării în decurs de patru ani, dar s-a declarat nesatisfăcut.

Vizita preşedintelui american la Londra este scrutată îndeaproape în Regatul Unit, într-un context politic exploziv, cu nouă zile înaintea alegerilor egislative.

Boris Johnson speră să obţină o majoritate suficientă cu care să implementeze Brexitul, în favoarea căruia au votat aproape 52% dintre britanici ce s-au prezentat la urne în referendumul din 2016.

Miliardarul republican vrea să se întâlnească cu premierul britanic în exerciţiu, pe care l-a lăudat drept un om ”foarte competent”, dar a dat asigurări că nu vrea ”să se amestece în alegeri”. El şi-a reiterat însă susţinerea Brexitului, al cărui campion este Johnson.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.