Cel puţin 22 persoane au fost ucise miercuri în schimburi de focuri de armă în Lewiston, Maine, nord-estul Statelor Unite, a declarat consilierul municipal Robert McCarthy pentru CNN într-un interviu telefonic. Atacatorul, identificat drept Robert Card, este un instructor de arme de foc instruit de armată şi a fost internat recent într-un centru de sănătate mintală, potrivit Poliţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de poliţie din Lewiston l-a identificat pe atacator, el se numeşte Robert Card.

Card are 40 de ani şi ar trebui să fie "considerat înarmat şi periculos", potrivit unei postări pe Facebook a Departamentului de Poliţie din Lewiston.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

"Forţele de ordine încearcă să îl localizeze pe Robert Card 4/4/1983 în ceea ce priveşte împuşcăturile în masă de la Schemengees Bar şi Sparetime Recreation din această seară. Card ar trebui să fie considerat înarmat şi periculos. Vă rugăm să contactaţi forţele de ordine dacă aveţi cunoştinţă de locul unde se află acesta", este comunicatul Poliţiei. 

CITEȘTE ȘI SUA - Poliţia a lansat o amplă operaţiune de căutare a autorului masacrului de la Lewiston, soldat cu zeci de victime

Bărbatul identificat în cazul masacrului în masă din Maine este un instructor de arme de foc instruit de armată şi a fost internat recent într-un centru de sănătate mintală, potrivit Poliţiei statului.

Bărbatul, Robert Card, fusese instruit ca instructor de arme de foc la un centru de pregătire al Rezervei Armatei SUA din Maine. Potrivit Poliţiei, Card a fost internat într-o instituţie de sănătate mintală timp de două săptămâni în vară. Nu au fost specificate date privind tratamentul sau starea sa.

"Avem 22 de morţi confirmaţi şi mulţi, mulţi răniţi", a declarat pentru CNN Robert McCarthy, alesul din Lewiston, oraşul în care s-a produs tragedia.

ŞTIREA INIŢIALĂ

"Există un trăgător în oraşul Lewiston", a anunţat poliţia din Maine pe Facebook.

Suspectul este "încă în libertate", potrivit poliţiei din comitatul Androscoggin, care a difuzat fotografii care arată un bărbat alb înarmat cu o puşcă semiautomată.

Împuşcăturile au avut loc în trei locaţii diferite, o sală de bowling, un restaurant şi un centru logistic Walmart, potrivit CNN, soldându-se cu cel puţin 16 morţi şi între 50 şi 60 de răniţi.

Poliţia din Lewiston a precizat într-o postare anterioară pe Facebook că se confruntă cu un incident cu un trăgător activ la Schemengees Bar and Grille şi la Sparetime Recreation, o sală de bowling.

"Vă rugăm să rămâneţi în afara drumurilor pentru a permite accesul echipelor de intervenţie de urgenţă la spitale", a precizat poliţia.

Pe site-ul său de internet, Central Maine Medical Center a declarat că personalul "reacţionează la un eveniment cu victime în masă, un atac armat în masă" şi se coordonează cu spitalele din zonă pentru a prelua pacienţii.

Şcolile publice vor fi închise joi, a anunţat  pe X (fostul Twitter) un oficial al districtului şcolar. 

"Sunt îngrozit de evenimentele din Lewiston din această seară", a declarat într-un comunicat alesul statului Maine, Jared Golden.

Statele Unite plătesc un preţ foarte greu pentru răspândirea armelor de foc pe teritoriul lor şi pentru uşurinţa cu care americanii au acces la ele.

Ţara are mai multe arme individuale decât oameni: un adult din trei deţine cel puţin o armă, iar aproape un adult din doi trăieşte într-o casă cu o armă.

Consecinţa acestei proliferări este rata foarte ridicată a deceselor cauzate de arme de foc în Statele Unite, care nu poate fi comparată cu alte ţări dezvoltate.

Excluzând sinuciderile, mai mult de 15.000 de persoane au murit în urma unor violenţe cu arme de foc în această ţară de la începutul anului, potrivit Gun Violence Archive (GVA).

Cu toate acestea, împuşcăturile în masă sunt cele care au marcat cel mai mult minţile oamenilor, ilustrând clivajul ideologic dintre conservatori şi progresişti în ceea ce priveşte modul de prevenire a unor astfel de tragedii.

Istoria recentă a Americii este marcată de crime în masă şi niciun loc din viaţa de zi cu zi nu pare sigur, de la locul de muncă la biserică, de la supermarket la discotecă, de la drumul public la transportul în comun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.