Armata rusă anunţă vineri că a cucerit în întregime orăşelul Soledar, în estul Ucrainei, revendicând astfel o primă victorie importantă pe teren, după mai multe înfrângeri umilitoare în ultimele luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Eliberarea oraşului Soledarului s-a încheiat la 12 ianuarie (joi), seara, (o eliberare) importantă în vederea continuării operaţiunilor ofensive” în regiunea Doneţk, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Trupele ruse au ca ţintă principală, de luni de zile, oraşul Bahmut, situat la 15 kilometri sud-vest de Soledar.

Ucraina a anunţat cu puţin mai înaintem vineri, că a oprit o ofensivă rusă ”de intensitate puternică”, după ”o noapte caldă”.

”Inamicul şi-a aruncat aproape toate forţele principale către (regiunea) Doneţk şi menţine o ofensivă de intensitate puternică”, a declarat, într-o postare pe Telegram, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării Ganna Maliar.

”Este o fază dificilă a războiului, dar noi vom învinge”, a dat ea asigurări.

Cucerirea Soledar, un orăşel cu aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, în prezent complet distrus, ar permite Moscovei - în cazul în care se adevereşte - să agite în sfârşit o victorie militară, după o serie de înfrângeri umilitoare.

Confruntări armate înăuntrul şi în jurul Soledarului fac ravagii de mai multe luni, însă intensitatea acestora a crescut puternic în ultimele zile, iar armata ucraineană a luptat în acest orăşel cunoscut prin minele lui de sare împotriva mercenarilor din grupul paramilitar Wagner.

”Combatanţii noştri înceracă să ne ţină apărarea cu curaj”, a mai declarat Ganna Maliar.

”TOT NECESARUL”

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un organism cu sediul în Statele Unite care urmăreşte în timp real evoluţia luptelor, ”forţele ruseşti, (în realitate) probabil că au cucerit Soledarul la 11 ianuarie”, adică miercuri.

Pentru a-şi susţine afirmaţiile, ISW evocă ”fotografi geolocalizate publicate la 11 şi 12 ianuarie”, care ”arată că forţele ruse controlează probabil cea mai mare parte, dacă nu întregul Soledar şi probabil că au respins forţele ucrainene în afara periferiei de vest a localităţii”.

Însă, potrivit Institutului, cucerirea acestui orăşel ”este puţin susceptibilă să prevedstească o încercuire iminentă a Bahmutului”, şi ”nu le va permite forţelor ruseşti să exercite un control asupra liniilor importante de comunicaţii terestre ucrainene” către acest oraş mare din zonă.

Joi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis să furnizeze ”tot necessarul” armatei ucrainene, pentru a se opune asalturilor ruseşti la Soledar şi la Bahmut.

Cu o zi mai înainte, şeful grupului de mercenari ruşi Wagner Evgheni Prigojin a revendicat cucerirea oraşului Soledar, după care a fost contrazis rapid nu numai de către Kiev, ci şi de către Ministerul rus al Apărării, cu care se află în relaţii de rivalitate.

Fătă să prezinte cifre, Mihailo Podoliak, un consilier prezidenţial ucrainean, a recunoscut, la AFP, ”pierderi semnificative” de partea ucraineană în această ”bătălie sângeroasă” şi a estimat că acestea sunt ”enorme” în tabăra inamică rusă - ceea ce ministerul rus al Apărării nu a confirmat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.