Rebeliunea din weekend a mercenarilor din gruparea paramilitară rusă Wagner în Rusia arată că invazia Ucrainei, lansată de către preşedintele rus Vladimir Putin, este o ”greşeală”, apreciază secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi supraveghem situaţia în Rusia”, declară Jens Stoltenberg presei la Vilnius.

”Evenimentele din weekend sunt o afacere internă rusă şi încă o demonstraţie a greşelii strategice mari pe care preşedintele Putin a comis-o prin anexarea ilegală a Crimeei şi războiul împotriva Ucrainei”, declară secretarul general al NATO.

”Pe măsură ce Rusia îşi continuă asaltul, este şi mai important să ne continuăm susţinerea Ucrainei”, subliniază el.

”Ucainenii au lansat o contraofensivă pentru a recuceri teritoriul ocupat. Cu cât cuceresc mai mult teritoriu, cu atât vor fi mai puternici la masa negocierilor în vederea unei păci drepte”, continuă el.

”După terminarea războiului, trebuie să implementăm arnajamente pentru securitatea Ucrainei, pentru ca istoria să nu se repete”, declară Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a anunţat că Alianţa monitorizează totodată situaţia în Belarus.

”Condamnăm anunţul Rusiei cu privire la desfăşurarea de armament nuclear. Este nechibzuit şi iresponsabil. Nu observăm niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească armament nuclear, însă NATO rămne vigilentă”, anunţă el.

”Dacă Rusia crede că ne poate intimida să nu mai susţinem Ucraina, va eşua. Suntem alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”, subliniază el.

Belarusul joacă un rol tot mai important în invazia rusă a Ucrainei.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko îl susţine pe omologul său rus Vladimir Putin.

Vladimir Putin a confirmat luna aceasta, după mai multe săptămâni de speculaţii, că dispune de armament tactic în aşteptare în Belarus, alamând Occidentul.

Belarusul a sărit sâmbătă în ajutorul Rusiei şi a negociat, în timpul insurecţiei armate Wagner, un acord cu şeful grupării paramilitare ruse Evgheni Prigojin.

Lukaşenko a anunţat că dosarul penal deschis de FSB împotriva lui Prigojin ”va fi abamdonat” şi că acesta ”vine în Belarus”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.