Parlamentul leton a catalogat joi Rusia drept un ”stat care susţine terorismul”, ale cărui acte în Ucraina constituie un ”genocid ţintit împotriva poporului ucrainean” într-o ”Declaraţie” publicată pe site şi salutată imediat de Kiev, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legislativul Letoniei recunoaşte în această ”Declaraţie” ”Rusia drept un stat care susţine terorismul” şi îndeamnă celelalte ţări ”să exprime aceeaşi opinie”.

Deputaţii letoni asimilează ”violenţele comise de Rusia în scopuri politice împotriva civililor” ”terorismului”.

Ei acuză Rusia de folosirea unor muniţii interzise la nivel internţaional ”cu scopul de a semăna frica şi a ucide civili”.

Rusia ”foloseşte suferinţa şi intimidarea ca instrumente în tentativele sale de a slăbi moralul poporului şi forţelor armate ucrainene şi de a paraliza funcţionarea statului, cu scopul de a ocupa Ucraina”, se arată în ”Declaraţie”.

Parlamentul de la Riga cere totodată Uniunii Europene (UE) să înceteze să mai emită vize turistice cetăţenilor ruşi şi belaruşi.

Deputaţii letoni subliniază că invazia rusă a avut loc ”cu susţinerea şi implicarea regimului belarus” al lui Alksandr Lukaşenko şi îndeamnă comunitatea internaţională să impună Belarusului aceleaşi sancţiuni ca cele impuse Rusiei.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba s-a declarat joi ”recunoscător” Parlamentului leton.

Kuleba apreciază că această ”Declaraţie” vine la ”momentul potrivit”.

”Rusia merită de mult timp acest statut din cauza acţiunilor sale în Ucraina şi nu numai”, consideră el, îndemnând ”celelalte ţări şi organizaţii” să urmeze demersul leton.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, apreciază că ”Declaraţia” letonă nu are altă bază decât o ”xenofobie prmară”.

Ea îi cataloghează, într-o postare pe Telegram, pe autorii ”Declaraţiei” drept nişte ”ideologi” care merită să fie ”trataţi (...) drept nişte neonazişti”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.