Papa Francisc i-a transmis liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Chiril, să nu devină ”băiatul de altar al lui Putin”, deoarece ei ”vorbesc limbajul lui Iisus”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Patriarhia Moscovei îl avertizează pe Papa Francisc că a folosit ”tonul greşit” când i-a transmis Patriarhului Chiril să nu devină ”băiatul de altar al lui Putin” / Remarcile ar putea afecta dialogul dintre cele două Biserici

Papa Francisc l-a criticat pe Patriarhul Chiril al Moscovei pentru că a susţinut motivele declarate ale Rusiei pentru invadarea Ucrainei.

”Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom. În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaş în mână, toate justificările războiului”, a declarat Suveranul Pontif pentru cotidianul italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marţi.

”L-am ascultat şi i-am spus: nu înţeleg nimic. Frate, noi nu suntem clerici ai statului, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus. Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”, a subliniat papa Francisc.

Conferinţa telefonică cu Kirill a avut loc pe 16 martie şi atât el, cât şi Patriarhul au convenit să amâne o întâlnire planificată pe 14 iunie la Ierusalim, a mai spus papa Francisc.

”Ar fi a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu are nicio legătură cu războiul. Însă acum, şi el este de acord: să ne oprim, ar putea fi un semnal ambiguu”, a argumentat liderul Bisericii Catolice,

În martie, Patriarhul Chiril a invocat că războiul Rusiei în Ucraina este o prelungire a unei ciocniri culturale fundamentale între poporul rus şi valorile liberale occidentale, exemplificate prin paradele comunităţii gay.

Potrivit experţilor, declaraţiile Patriarhului Chiril evocă perspective importante asupra viziunii spirituale mai ample a lui Putin despre o întoarcere la un Imperiu Rus, în care religia ortodoxă joacă un rol esenţial.

Poziţia patriarhului rus afectează relaţiile din cadrul religiei ortodoxe. În martie, Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam a anunţat că rupe legăturile cu liderul rus, alăturându-se unui număr tot mai mare de preoţi şi biserici care abandonează Moscova din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, Comisia Europeană propune sancţionarea liderului Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Chiril, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care le-a impus Rusiei ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit unui document consultat miercuri de AFP.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.