Liz Truss a devenit marţi noul premier al Regatului Unit, în urma unei întâlniri, la Castelul Balmoral, cu regina Elizabetha a II-a, care i-a cerut să formeze un Guvern, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În imagini difuzate de Palatul Buckingham, monarhul în vârstă de 96 de ani se sprijină într-un baston şi îi strânge mâna lui Liz Truss, în vârstă de 47 de ani, care devine al 15-lea şef de Guvern în cei 70 de ani de domnie.

”Regina a primit-o în audienţă pe deputata Elizabeth Truss azi (marţi) şi i-a cerut să formeze un nou Guvern”, anunţă într-un comunicat Palatul Buckingham.

”Doamna Truss a acceptat oferta Majestăţii Sale şi i-a sărutat mâinile pentru a marca nominalizarea sa ca prim-ministru şi Primul Lord al Trezoreriei”, anunţă palatul, care foloseşte expresia figurată a ”săturării mâinilor” a acestei ceremonii.

Elizabeth a II-a l-a primit cu puţin timp mai înainte pe Boris Johnson, care i-a prezentat demisia sa după un pic peste trei ani de putere.

Suverana are probleme de mobilitate, iar din această cauză aceste întâlniri au avut loc în Scoţia, la Castelul Balmoral, şi nu la Palatul Buckingham, în Londra.

Aceasta este prima imagine în care Elizabeth a II-a apare după o vreme.

Liz Truss este al 15-lea premier (al unui număr de 16 Executive) din timpul domniei de 70 de ani lui Elizabeth a II-a. Laburistul Harold Wilson a fost ales în două rânduri.

Începând din 1962, Elisabeth a II-a a numit 170 de premieri în lume, în cadrul Commonwealth.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.