Pompierii spanioli se luptau joi cu un incendiu care a cuprins o întreagă mai întâi un bloc de locuinţe de 14 etaje, iar apoi s-a extins la un altul de 10 etaje în oraşul Valencia. Presa locală a relatat că mai mulţi locuitori sunt încă blocaţi în interior, în timp ce flăcările se extindeau cu repeziciune, alimentate de puternice rafale de vânt. Autorităţile au instalat un spital de campanie, relatează presa locală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Incendiul a distrus două blocuri turn de 14 şi 10 etaje ale unui complex situat la intersecţia bulevardelor General Avilés şi Maestro Rodrigo.

Bilanţul anunţat de presă este, deocamdată de 13 răniţi - şase pompieri şi restul civili.

Unii locuitori de la etajele inferioare şi-au salvat viaţa sărind pe saltelele de urgenţă amplasate de pompieri

UPDATE: La faţa locului s-au deplasat, printre alte autorităţi, primăriţa din Valencia, delegatul guvernului pentru regiunea Valencia, ministrul regional al sănătăţii şi ministrul regional al justiţiei şi internelor, precum şi consilierii serviciului de pompieri şi ai poliţiei locale.

Cinci unităţi ale serviciilor de urgenţă, două unităţi de suport vital de bază, două ambulanţe convenţionale, două echipe medicale de îngrijire primară, o unitate de sprijin şi coordonare, un vehicul de îngrijire a mai multor victime, dar şi un spital de campanie au fost desfăşurate în cartier.

Unitatea Militară de Urgenţă a confirmat că trimite două batalioane pentru a lupta împotriva flăcărilor, după ce a primit o cerere de ajutor din partea guvernului valencian.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Potrivit presei locale, ar exista 13 răniţi, dintre care şase pompieri.

Imaginile difuzate la televiziune au arătat întreaga faţadă a blocului înalt în flăcări, în timp ce bucăţi de material incandescent cădeau pe trotuarul de dedesubt şi se auzeau mici explozii în interior.

Şaisprezece unităţi de pompieri şi cinci ambulanţe au fost trimise la faţa locului, într-un cartier bogat, aflat la nord de centrul oraşului, au declarat serviciile locale de urgenţă.

Incendiul a izbucnit la etajul al patrulea al clădirii şi s-a extins rapid la alte apartamente.

Presa locală a relatat că mai mulţi locuitori au cerut ajutor de la balcoanele apartamentelor lor. Unii locuitori de la etajele inferioare şi-au salvat viaţa sărind pe saltelele de urgenţă amplasate de pompieri.

Blocul are 14 etaje şi 138 de apartamente, în care locuiesc 450 de persoane.

Flăcările s-au extins rapid de-a lungul faţadei, iar coloana de fum putea fi văzută din mai multe oraşe din apropiere.

Incendiul a izbucnit joi seara, cu puţin timp înainte de ora locală 6:00, din motive necunoscute, şi s-a extins de-a lungul întregii faţade în câteva minute, mai ales că vântul bate cu rafale puternice. Vântul lucrează în defavoarea pompierilor, pentru că apa nu ajunge la faţadă.

"Se aud lovituri şi ţipete", a declarat un vecin de la faţa locului. Incendiul a provocat în mod constant explozii puternice, ceea ce i-a speriat pe localnici.

Unul dintre motivele propagării rapide a flăcărilor ar fi că faţada are o izolaţie cu panouri de poliuretan. Panourile chiar s-au desprins şi au luat foc în stradă, creând panică în rândul martorilor oculari şi al locuitorilor.

Pompierii s-au concentrat pe accesul la etajele şase şi şapte ale clădirii, unde rămăseseră blocaţi locuitori. Un tată şi o fiică gesticulau pe un balcon. Cei doi se aplecau afară, încercând să sară, în timp ce pompierii încercau să ajungă la ei. Pe fondul strigătelor de ajutor, cei doi au fost în cele din urmă salvaţi în jurul orei locale 8:00 seara.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de urgenţă, vecinii le-au spus primilor salvatori care au ajuns la clădirea în flăcări că majoritatea locatarilor şi-au părăsit casele, dar se temeau pentru viaţa celor două persoane care locuiau la etajul şapte, care au fost în cele din urmă salvate.

Videoclipurile înregistrate de rezidenţi au devenit virale după ce au fost distribuite pe grupuri WhatsApp. Într-unul dintre cele mai distribuite videoclipuri, un pompier sare de la o înălţime de aproximativ 10 metri pe o saltea gonflabilă desfăşurată de colegii săi. O altă înregistrare video arată momentul exact al salvării, cu scara unui camion, a două persoane care erau blocate pe un balcon.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.