Furtuna Ciaran s-a abătut joi asupra nord-vestului Europei cu forţa unui urgan, însoţită de vânturi puternice şi ploi torenţiale, care au provocat moartea a cel puţin şase persoane în Europa şi au forţat închiderea şcolilor, a aeroporturilor şi a serviciilor de transport feroviar şi cu feribotul, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Bilanţul furtunii Ciaran în Europa creşte la şase morţi

Un şofer de camion a fost ucis de un copac căzut la nord-est de Paris, iar 1,2 milioane de gospodării franceze au rămas fără electricitate. Autorităţile din Finistere, în Bretania, au îndemnat oamenii să rămână acasă şi să se pună la adăpost de vântul care a atins la rafală 207 km/h, ceea ce a dus la înregistrarea unor valuri de 20 de metri înălţime în largul coastei.

Furtuna Ciaran, care vine după furtuna Babet de acum două săptămâni, a fost determinată de un puternic curent care a venit dinspre Atlantic, declanşând ploi abundente şi vânturi furioase ce au provocat deja inundaţii puternice în Irlanda de Nord şi în unele părţi ale Marii Britanii.

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a declarat pe X că 1.315 persoane a trebuit să fie relocate în tabere sau adăposturi, iar mai multe case au fost evacuate în oraşul Brest din Finistere după ce o macara a căzut.

"Repet: rămâneţi acasă", a declarat prefectul local Alain Espinasse la postul de radio RTL.

Cu toate acestea, furtuna din Franţa a dat semne de atenuare, serviciul meteorologic Meteo France reducând de la roşu la portocaliu alerta de vânt puternic în Mache, Finistere şi Cotes d'Armor.

În Marea Britanie, Insulele Anglo-Normande au fost printre cele mai afectate zone, BBC relatând că ferestrele au fost spulberate şi un acoperiş a fost smuls de pe o casă din Jersey, obligând familiile să se mute în hoteluri din apropiere.

Sudul Angliei a fost, de asemenea, grav afectat, multe şcoli fiind închise, iar organizaţia de caritate care salvează vieţi pe mare a îndemnat oamenii să evite coasta.

Biroul meteorologic britanic Met Office a emis o avertizare galbenă pentru Londra şi sud-estul Angliei. "Această vreme aspră ar putea face ca vizitarea coastelor noastre din jurul sudului Angliei şi Ţării Galilor să fie înşelătoare şi să aducă pe condiţii foarte periculoase", a declarat Ross Macleod de la RNLI.

Biroul britanic de meteorologie a declarat că furtuna Ciaran a fost o furtună de toamnă "destul de normală", dar a precizat că, potrivit anumitor proiecţii climatice, frecvenţa şi intensitatea unor astfel de furtuni în timpul iernii ar putea creşte.

Compania aeriană olandeză KLM a renunţat la sute de zboruri spre şi dinspre Amsterdam, în timp ce trenurile internaţionale din capitala olandeză spre Paris au fost, de asemenea, anulate, iar rutele de navigaţie din sud-vestul ţării au fost închise.

Agenţia meteorologică spaniolă AEMET a emis joi avertizări cod roşu pentru regiunile nordice Galicia şi Cantabria, unde erau aşteptate valuri de până la nouă metri.

La Pinilla, o staţiune de schi la nord de Madrid, şi Estaca de Bares din Galicia au înregistrat viteze ale vântului de peste 150 de kilometri pe oră, a precizat AEMET.

Operatorul aeroportuar AENA a declarat că 18 zboruri din Madrid, Bilbao, Asturias, Vigo, La Coruna şi Santander au fost anulate, după ce miercuri au fost anulate 21 de zboruri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.