Kievul a lansat contraofensiva mult aşteptată în sudul ţării, în regiunea Herson, împotriva forţelor ruse de ocupaţie, a anunţat luni armata ucraineană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - ”Astăzi am lansat acţiuni ofensive în mai multe direcţii, inclusiv în regiunea Hersonului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sudic al Ucrainei, Natalia Humeniuk.

Câteva minute mai târziu, Humeniuk şi-a reiterat declaraţiile în timpul unui briefing.

Natalia Humeniuk a mai spus că recentele atacuri ucrainene asupra rutelor logistice care leagă sudul Ucrainei de Rusia au ”slăbit fără îndoială inamicul”, adăugând că peste zece depozite de muniţii ruseşti au fost vizate săptămâna trecută.

Mai multe atacuri au distrus într-adevăr câteva poduri feroviare şi rutiere importante în ultimele zile, în special pe fluviul Nipru.

Nu au fost oferite detalii despre această nouă contraofensivă.

”Orice operaţiune militară are nevoie de discreţie”, a subliniat Humaniuk, refuzând să ofere mai multe informaţii despre operaţiunile ucrainene în desfăşurare şi a menţionat că forţele ruse din sudul Ucrainei sunt ”destul de puternice” şi au avut timp să îşi stabilească corect poziţiile.

”Astăzi au avut loc atacuri puternice de artilerie asupra poziţiilor inamice (...) pe întreg teritoriul regiunii ocupate Herson. Acesta este anunţul evenimentului pe care îl aşteptăm încă din primăvară: este începutul sfârşitului ocupaţiei ruse în regiunea Herson”, a declarat Serghei Khlan, deputat local şi consilier al guvernatorului regional, pentru televiziunea ucraineană.

Grupul militar ucrainean „Kahovka” a scris pe Facebook că va observa retragerea unei unităţi de luptători separatişti pro-ruşi din poziţiile lor în regiune.

Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Forţele ucrainene au început ”configurarea” operaţiunilor în sudul Ucrainei pentru a pregăti câmpul de luptă pentru o contraofensivă semnificativă, au declarat doi înalţi oficiali americani pentru CNN.

Operaţiunile de ”configurare” sunt o practică militară standard înainte de o ofensivă şi implică sisteme de atac, comandă şi control, depozite de muniţii şi alte ţinte menite să pregătească câmpul de luptă pentru avansurile planificate.

Potrivit oficialilor - care au fost informaţi cu privire la operaţiuni - SUA consideră că mult anticipata contraofensivă va include o combinaţie de operaţiuni aeriene şi terestre.

Luni dimineaţă, Ucraina a indicat că acţiunile sunt în desfăşurare.

”Forţele armate ucrainene au început acţiunile ofensive în mai multe direcţii pe frontul de sud pentru eliberarea teritoriilor ocupate”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operaţional Sudic al Ucrainei pentru CNN.

”Toate detaliile vor fi disponibile după ce operaţiunea va fi îndeplinită”, a adăugat ea.

Planurile au fost anunţate pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina a intrat în a şaptea lună de desfăşurare, evaluările Washingtonului indicând că Rusia a Moscova să desfăşoare mai puţine unităţi în prima linie decât se preconiza iniţial, potrivit unui oficial american de rang înalt.

Oficialul a mai spus că multe dintre unităţile existente - pe care Rusia le organizează în grupuri tactice de luptă (BTG) care includ infanterie, tancuri, artilerie şi apărare aeriană – sunt desfăşurate chiar şi la jumătate din forţa lor normală.

În plus, SUA au observat că forţele ucrainene beneficiază de utilizarea sistemelor de artilerie de precizie HIMARS, furnizate de SUA şi NATO, care au permis Ucrainei să lovească şi să distrugă ţinte pe teritoriul deţinut de Rusia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.