Două ostatice eliberate de mişcarea islamistă palestiniană Hamas au sosit luni seara în punctul de trecerea frontierei de la Rafah, din Fâşia Gaza în Egipt, anunţă postul de televiziune Extra News, apropiat autorităţilor egiptene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Două femei care erau deinute în (Fşia) Gaza au sosit în punctul de trecre (a frontierei) de la Rafah”, anunţă postul de televiziune, la puţin timp după ce Hamas a anunţat eliberarea celor două ostatice.

Comitetul Internţaional a Crucii Roşii (CICR) a confirmat că a facilitat eliberarea celor două ostatice.

”Am facilitat eliberarea a încă doi ostatici, transportându-i în afara (Fâşiei) gaza astă seară”, anunţă pe X CICR.

Presa israeliană dezvăluie identitatea celor două femei, octogenare, din kibuţul Nir Oz.

Este vorba despre Yocheved Lifshitz şi Nourit Kuper, luate ostatice împreună cu soţii lor, în atacul sângeros al Hamas la 7 octombrie.

Preşedintele american Joe Biden a subliniat luni seara că un armistiţiu în Fâşia Gaza nu poate fi evocat înainte de eliberarea tuturor ostaticilor.

”Ostaticii trebuie să fie eliberaţi, iar apoi vom discuta”, a răspuns  şeful statului american, întrebat dacă susţine un armistiţiu în Fâşia Gaza.

Cele două ostatice au fost eliberate de cître Hamas în urma unei medieri a Qatarului şi Egiptului, declară doi oficiali israelieni şi două surse la curent cu situaţia, relatează CNN.

Hamas a anunţat eliberarea într-un comunicat al unui purtător de cuvânt, Abu Obaida.

”(Noi) am eliberat cei doi ostatici (...), având în vedere că inamicul a refuzat de vineri să-i primească”, declară Abu Obaida în acest comunicat.

”Am decis să-i eliberăm din motive umanitare şi de sănătate copleşitoare”, adaugă el.

O sursă la curent cu dosarul a declarat că ostaticele sunt cetenţene israelience, iar una dintre surse a declarat că au fost predate Crucii Roşii.

Unul dintre oficialii israelieni a anunţat că ele nu au sosit încă în Israel. Celălalt a precizat că este vorba despre două femei.

”Rolul nostru ca intermediar neutru face acest lucru posibil şi suntem pregătiţi să facilităm orice viitoare eliberare. Sperăm ca ele să fie curând împreună cu cei dragi”, subliniază în comunicat CICR.

CNN a contactat armata israeliană, care a refuzat să comenteze comunicatul Hamas.

Biroul de presă al premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu comentează.

Duminică, Israelul a anunţat că nu răspunde Hamasului, care s-a declarat ”pregătit” să elibereze alţi doi ostatici şi a denunţat o ”propagandă mincinoasă”.

Vineri, Hamasul a eliberat două ostatice americance, Judith Tai Raanan şi Natalie Raanan. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.