Un cutremur de magnitudinea 7,1 a avut loc joi în sudul arhipelagului Vanatu, în Oceanul Pacific, anunţă Institutul american de geofizică USGS, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Seismul a avut loc în mare la ora locală 22.56 (14.56, ora României), la o adâncime de 35 de kilometri, la aproximativ 23 de kilometri sud de oraşul Isangel, potrivit USGS.

USGS a anunţat iniţial o magnitudine de 7,3, pe care a revizuit-o în scădere la 7,1.

Centrul de Alertă de Tsunami la Pacific a anunţat că ”valuri periculoase provocate de acest seism sunt posibile pe o rază de 300 de kilometri în jurul epicentrului, de-a lungul coastelor Vanatu şi Noii Caledonii”.

Imediat nu existau informaţii despre eventualer pagube.

Cutremurele sunt frecvente în Vanatu, un arhipelag de joasă altitudine, cu 320.000 de locuitori, situat pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate tehtonică intensă, care se întinde din Asia de Sud-est şi până în bazinul Oceanului Pacific.

Un cutremur de magnitudinea 6,7 a zguduit nordul Vanatu în noiembrie, când autorităţile au avertizat că ”valuri mici de tsunami” au fost înregistrate de echipamente de supravegherea oceanelor.

Vanatu este una dintre cele mai vulnerabile ţări la catastrofe naturale - cutremure, pagube cauzate de furtuni, inundaţii şi tsunami -, potrivit Raportului Anual al Riscurilor Mondiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.