Curtea Constituţională spaniolă a anulat miercuri declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei, adoptată de la 27 octombrie de către Parlamentul regional, a anunţat o purtătoare de cuvânt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Declaraţia de independenţă de la 27 octombrie a fost declarată nulă şi neconstituţională”, a declarat ea la finalul unei şedinţe în care magistraţii Curţii au pronunţat această hotărâre.

Curtea a luat această decizie în timp ce separatişti blocau drumuri şi au oprit trenuri de navetişti în regiunea din nord-estul ţării, în cadrul unei greve generale, în semn de protest faţă de încarcerarea unor foşti membri ai Guvernului catalan destituit şi unor activişti, în urma proclamării unei ”republici catalane”.

Curtea a suspendat declaraţia de independenţă luna trecută, pentru a-i examina legalitatea, la cererea Guvernului spaniol.

Proclamarea prin vot a ”republicii catalane” independente a fost boicotată în Parlamentul regional de partidele de opoziţie.

Declaraţia de independenţă a fost adoptată cu 70 la zece din cele 135 de voturi în Legislativul catalan în baza referendumului interzis de la 1 octombrie.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a destituit Guvernul separatist al lui Carles Puigdemont, a dizolvat Parlamentul regional, a plasat Catalonia sub tutelă şi a convocat alegeri regionale la 21 decembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.