Comisia Europeană (CE) propune miercuri Celor 27 să acorde Ucrainei un ajutor în valoare de 18 miliarde de euro în 2023 - sub formă de împrumuturi, ale căror dobânzi să fie plătite de către statele membre ale Uniunii Europene (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest ajutor financiar stabil, regulat şi previzibil, în valoare medie de 1,5 miliarde de euro pe lună, va permite acoperirea unei părţi importante a nevoilor de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei în 2023, pe care autorităţile ucrainene şi Fondul Monetar Internţaional (FMI) le estimează la 3-4 miliarde de euro pe lună”, anunţă într-un comunicat Comisia Europeană.

Împrumuturile sunt prevăzute pe o perioadă maximă de 35 de ani.

Ucraina ar urma să facă rambursări începând din 2033.

Fondurile puse la dispoziţia Ucrainei ar urma să fie împrumutate de către Comisia Europeană de pe pieţe.

Plata acestor fonduri urmează să aibă loc în paralel cu reforme în domeniile judiciar, luptei împotriva corupţiei şi respectării statului de drept.

CE se angajează ”să verifică faptul că aceste reforme au fost efectiv implementate la momentul efectuării plăţilor”.

Aceste ajutoare propuse ar urma să garanteze că ”statul ucrainean continuă să funcţioneze, că cetăţenii pot beneficia de servicii publice esenţiale şi că infrastructurile distruse de Rusia pot fi reconstruite”, anunţă preşedinta CE Ursula von der Leyen.

CE speră ca această propunere să fie adoptată de către Consiliul European, care reprezintă statele membre, şio Parlamentul Europeană (PE) - până la sfârşitul acestui an, pentru ca primele fonduri să poată fi plătite la începutul lui 2023.

UE a acordat în 2022 un ajutor în valoare de aproximativ şase miliarde de euro Ucrainei, care are statutul de stat candidat la aderarea la Uniune.

Economia ucraineană este devastată de cele aproape nouă luni de război rus, iar FMI preconizează o recesiune de 35% din PIB în Ucraina, în 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.