Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă vineri că cel puţin 20 persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 150 au fost rănite în ”tiruri israeliene” asupra unei mulţimi care aştepta ajutoare umanitare în Fâşia Gaza, iar armata israeliană neagă că a deschis focul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţele israeliene de ocupaţie au luat ca ţintă o adunare a unor cetăţeni care aşteptau ajutor umanitar” la un sens giratoriu, în oraşul Gaza, anunţă într-un comunicat ministerul.

Armata israeliană a negat că a deschis focul.

”Informaţii de presă potrivit cărora forţe israeliene au atacat zeci de locuitori ai (oraşuluI) Gaza la un punct de distribuire de ajutoare sunt eronate”, a anunţat într-un scurt Tsahalul.

Armata israeliană anunţă că ”analizează incidentul cu seriozitate”.

”Au avut loc tiruri directe ale forţelor de ocupaţie asupra unor oameni care se adunau la sensul giratoriu Kuwait, pentru a aştepta sosirea unor TIR-uri cu hrană”, a declarat AFP doctorul Mohammed Ghurab, directorul Secţiei de Urgenţă a Spitalului Al-Shifa, cel mai important din nordul Fâşiei Gaza.

La faţa locului, un colaborator AFP a văzut numeroase cadavre şi răniţi prin împuşcare.

Aarmata israeliană, contactată de AFP,  nu a comentat aceste acuzaţii imediat.

ONU se teme de o foamete generalizată în enclava asediată de Israel, mai ales în nord, unde accesul este dificil şi unde trăiesc în prezent aproximativ 300.000 de oameni.

În faţa acestei urgenţe umanitare, mai multe ţări au decis să diversifice căile de trimitere de ajutor populaţiei, prin paraşutare sau pe un culoar maritim din Cipru.

O primă navă a ONG-ului Open Arms este aşteptată în următoarele ore.

În nordul Fâşiei Gaza, locuitorii cercetează zilnic cerul, în aşteptarea unei paraşutări, însă cantităţile paraşutate sunt limitate.

La sfârşitul lui februarie, peste 100 de palestinieni au fost ucişi, potrivit Hamas, la distribuirea unor ajutoare alimentare, care s-a transformat într-un coşmar, în nordul Fâşiei Gaza.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat la 7 octomrbei de un atac fără precedent al unor comandouri Hamas care s-au infiltrat din enclavă în sudul Israelului, soldat cu 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP pe baza unor surse israeliene oficiale.

Potrivit Israelului, 250 de persoane au fost luate ostatice atunci, iar 130 dintre ele sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza. Treizeci şi doi dintre aceşti ostatici au murit, potrivit Israelului.

Ca represalii, Israelul s-a angajat să aneantizeze Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care-l consideră drept o organizaţie teroristă, la fel ca Statele unite şi Uniunea Euroepană (UE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.