Candidatul lui Donald Trump la Curtea Supremă Brett Kavanaugh a obţinut vineri o victorie - un prim vot, în Comisia judiciară a Senatului, care i-a recomandat candidatura la un post în cea mai înaltă jurisdicţie americană, scrie presa americană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o zi după audieri dramatice ale judecătorului - care neagă totul în bloc - şi acuzatoarei sale, cei 11 membri republicani ai Comisiei au votat în favoarea recomandării confirmării sale, iar cei zece democraţi s-au opus.

Jeff Flake, unul dintre cei trei senatori republicani al căror vot nu este neapărat favorabil lui Kavanaugh, a cerut ca votul final să fie amânat cu cel mult o săptămână, pentru ca poliţia federală (FBI) să poată să ancheteze cu privire la acuzaţiile lui Christine Blasey Ford.

”Ţara este pe cale să se deşire, iar noi trebuie să ne asigurăm de o procedură legală”, a declarat acest moderat, care nu candidează la un nou mandat în alegerile din noiembrie. Cererea sa a fost susţinută de către senatoarea republicană Lisa Murkowski.

”Nu mă voi afla în largul meu să votez în şedinţă plenară decât dupăce FBI-ul va fi anchetat un pic mai mult ca astăzi”, a adăugat Flake, sugerând că, la momentul votului final, ar putea să se desolidarizeze de majoritate.

Potrivit Constituţiei Statelor Unite, Senatului îi revine să dea undă verde posturilor pe viaţă la Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie din ţară şi arbitrul problemelor de societate celor mai spionoase (dreptul la avort. reglementarea armelor de foc, căsătoria între persoane de acelaşi sex).

Republicanii deţin în prezent o majoritate fragilă în senat, cu 51 din cele 100 de voturi. Însă, în afară de Jeff Flake, două senatoare - Susan Collins şi Lisa Murkowski - nu au anunţat cum vor vota.

Cele două femei susţin dreptul la avort, în contextul în care judecătorul Kavanaugh, un magistrat catolic şi conservator, este acuzat de asociaşii feministe şi de către democraţi că vrea să limiteze acest drept.

Preşedintele Donald Trump, care nu intenţionează ”deloc” să numească alt candidat la Curte, a anunţat vineri că el îi lasă pe senatori să aleagă dacă decid că este necesar să se ancheteze mai departe. Până acum, el a refuzat să dispună o anchetă FBI, pe care nu o consideră necesară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.