Camera Comunelor a respins vineri, a treia oară - cu 344 la 286 de voturi - acordul Brexitului al Theresei May, relatează The Guardian. Theresa May şi-a exprimat vineri ”regretul profund cu privire la faptul că această Cameră (a Comunelor) a fost incapabilă să susţină ieşirea din Uniunea Euripeană în mod ordonat”, relatează BBC News. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a convocat vineri un summit în 10 aprilie, în urma respingerii acordului Brexitului în Camera Comunelor, relatează BBC News. O ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) fără acord, la 12 aprilie, ”este de-acum un scenariu probabil”, a reacţionat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE), după a treia respingere de către deputaţii britanici a Tratatului retragerii negociat de Theresa May cu Bruxellesul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

CITEȘTE ȘI Corbyn o întreabă pe May dacă ”acceptă în sfârşit” că parlamentarii britanici nu-i susţin acordul şi o îndeamnă să convoace alegeri generale
CITEȘTE ȘI AFP: Scenariile Brexitului după respingerea în Parlament a treia oară a acordului lui May

UPDATE - Un Brexit fără acord este ”de-acum un scenariu probabil” la 12 aprilie, apreciază Comisia Europeană; reacţii europene

O ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) fără acord, la 12 aprilie, ”este de-acum un scenariu probabil”, a reacţionat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE), după a treia respingere de către deputaţii britanici a Tratatului retragerii negociat de Theresa May cu Bruxellesul, relatează AFP.

”Regatului Unit îi va reveni să indice calea de urmat înaintea acestei date” de 12 aprilie - noul termen-limită al Brexitului, care era prevăzut iniţial chiar în ziua acestui vot, la 29 martie, a apreciat purtătoarea de cuvânt.

”Un scenariu «no-deal» la 12 aprilie este de-acum un scenariu probabil”, a subliniat ea, adăugând că UE este ”deplin pregătită” în acest sens.

Franţa este ”ţara cea mai pregătită” între cele care sunt în mod direct vizate, să gestioneze consecinţele unui Brexit fără acord, chiar dacă va trebui să ”accelereze” pregătirile şi să negocieze cu Londra în domeniul pescuitului, a declarat vineri, în faţa unor aleşi din Hauts-de-France, preşedintele Emmanuel Macron, citat de AFP.

”Dacă la 12 aprilie britanicii nu-şi dau acordul, ne vom îndrepta către o absenţă a unui «deal» şi un Brexit dur, cu toate consecinţele pe care le implică asta”, a avertizat el, chiar înainte de a treia respingere de către deputaţii britanici a acordului negociat de Theresa May cu UE.

Întrebat de aleşi din Nord despre soarta pescarilor francezi, care lucrează în mare parte în ape britanice, şeful statului a răspuns că ”am început să purtăm un dialog cu britanicii asupra acestui punct”.

Ei pot ”să păstreze 100% accesul în apele lor, dar nu pot să transforme (produsul pescuitului lor) fără celalte ţări europene. Nu suntem dezarmaţi, este o logică a terorii, dar suntem independenţi”, a apreciat macron.

Franţa va avea de asemenea grijă ”să păstreze atractivitatea porturilor sale şi zonelor de tranzit”. ”25% din comerţul comunitar trece prin tubel, nimeni nu vrea ca asta să nu funcţioneze, ei în primul rând”, a spus el.

Acceptând expresia ”conflict naval” utilizată de primarul din Boulogne-sur-mer Frédéric Cuvillier, Macron a promis că Franţa ”se va afla în apărare, dar ţi cu voi la atac, pentru a găsi o ieşire favorabilă” în dialogul cu Londra.

UPDATE - DUP îi cere lui May să ”rezolve” ”backstopul”, SNP îi cere să abandoneze Brexitul

Partid nord-irlandez DUP (unionişti), aliatul în Parlament al premierului conservator Theresa May, căreia ar trebui să-i asigure o majoritate absolută, a îndemnat-o pe şefa guvernului să ”rezolve” ”plasa de siguranţă” (”backstop”), după ce acordului retragerii din Uniunea Europeană a fost respins a treia oară în Camera Deputaţilor, relatează BBC News.

Controversata ”plasă de siguranţă” ”rămâne o problemă”, a apreciat Nigel Dodds de la DUP.

Această problemă i-a împiedicat pe numeroşi membri ai Partidului Conservator al premierului săsusţină acordul.

”Vă rugăm, doamnă premier, folosiţi timpul în mod constructiv pentru a rezolva problema”, i-a transmis el lui May.

SNP CERE ABANDONAREA BREXITULUI

Liderul grupului parlamentar al Partidului Naţional Scoţian (SNP, separatişti) Ian Blackford a cerut, la rândul său, după vot, o abandonare a Brexitului.

”I-aş transmite respectuos premierului că trebuie să respecte faptul că acordul i-a fost respins a treia oară”, a declarat Blackford.

”Este un acord prost şi trebuie să găsim o cale de ieşire din criza în care ne aflăm. Toţi alegătorii noştri se aşteaptă la acest lucru”, a pledat el.

”Trebuie să analizăm serios opţiunea revocării (Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat din UE). Trebuie să punem frână procesului”, a subliniat liderul grupului parlamentar al SNP.

UPDATE - Tusk convoacă un summit UE la 10 aprilie în urma respingerii pentru a treia oară a acordului Brexitului

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a convocat vineri un summit la 10 aprilie, în urma respingerii acordului Brexitului în Camera Comunelor, relatează BBC News.

Deputaţii britanici au respins vineri pentru a treia oară acordul divorţului cu UE, cu 344 la 286 de voturi.

 

 

UPDATE - May: Implicaţiile respingerii acordului sunt ”grave”

Theresa May şi-a exprimat vineri ”regretul profund cu privire la faptul că această Cemeră (a Comunelor) a fost incapabilă să susţină ieşirea din Uniunea Euripeană în mod ordonat”, relatează BBC News.

”Implicaţiile sunt grave”, a subliniat premierul britanic.

”Implicit, Regatul Unit trebuie să părăsească (UE) la 12 aprilie - în doar 14 zile”, a adăugat ea.

Orice scenariu ”aproape sigur implică faptul ca regatului Unit să i se ceară să organizeze alegeri parlamentare europene”, a adăugat ea.

”Mă tem că am ajuns la limita acestui proces în camera Comunelor”, a subliniat May.

Menit să implementeze un Brexit bând, decis prin referendum în iunie 2016, Tratatul a fost respins într-o şedinţă haotică, într-o Cameră a Comunelor care l-a respins anterior la 15 ianuarie şi 12 martie.

IAR ACUM?

Guvernul britanic are de-acum termen până la 12 aprilie să le propună un ”plab B” liderilor UE. Altfel, Regatul Unit îşi va părăsi partenerii europeni fără acord (”no deal”) şi fără tranziţie - un scenariu de coşmar pentru mediile economice.

Într-o ultimă tentativă de a salva acest Tratat, Theresa May a promis miercuri că va demsiona dacă textul este aprobat, cedând astfel unor îndemnuri ale unor aleşi din tabăra sa, care i-au condiţionat susţinerea de demisie.

În pofida faptului că această condiţie nu a fost îndeplinită, şefa Executivului, ţinta unor critici neîncetate în ultimele luni, este vizată mai mult ca niciodată.

Oferta lui May i-a convins pe unii eurosceptici să intre în rând, precum rivalul şi fostul său ministru de Externe Boris Johnson, de teamă că Brexitul ar sfârşi prin a eşua.

Însă nu l-a convins şi pe micul partid nord-irlandez DUP, care îi asigură o majoritate absolută în Parlament. ”Noi nu putem fi de acord cu un text care reprezintă un risc strategic la adresa uniunii” Irlandei de Nord şi Marii Britanii, a proclamat şefa formaţiunii Arlene Foster într-o înregistrare video publicată pe Twitter.

NOU EPISOD LUNI

În cauză se află dispoziţiile acordului referitoare la "backstop" sau ”plasa de siguranţă” irlandeză, care prevăd, în absenţa altei soluţii, rămânerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE şi o aliniere mai aprofundată a Belfastului la reglementări europene, cu scopul de a evita o reimpunere a unei frontiere fizice pe Insula Irlanda.

Spre deosebire de voturile anterioare asupra acordului divorţului, Guvernul a decis ca de această dată să prezinte doar o parte a acestuia, şi anume Tratatul retragerii - care reglementează problemele cu privire la frontiera irlandeză, drepturile cetăţenilor expatriaţi şi factura pe care o are de plătit Londra, lăsând la o parte Declaraţia politică cu privire la viitoarea relaţie cu UE.

Această hotărâre, denunţată de opoziţia laburistă, i-a permis să ocolească regula invocată de către preşedintele Camerei Comunelor John Bercow, care interzice prezentarea încă o dată, în aceeaşi sesiune parlamentară, a unui text deja respins.

Următorul episod al acestei saga a Brexitului urmează să aibă loc luni, când deputaţii vor încerca să se pună de acord asupra unei alternative la planul Theresei May.

Miercuri, ei au eşuat să formeze o majoritate care să susţină vreunul dintre cele opt scenarii propuse în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.