Grupul BRICS, din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, reunit într-un summit la Johannesburg, primesc şase noi membri, anunţă joi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iranul, Argentina, Egiptul, Etiopia, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU) urmează să facă parte din oragnizaţie începând de la 1 ianuarie 2024, în contextul în care grupul vrea să-şi extindă influenţa în lume.

”Aderarea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024”, a anunţat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa într-o conferinţă de presă comună a liderilor celor cinci ţări care alcătuiesc în prezent grupul.

”Prin acest summit, BRICS începe un nou capitol”, a salutat el.

Pretoria a anunţat miercuri că toate ţările membre s-au pus de acord asupra principiului unei extinderi.

”Am adoptat un document care defineşte liniile directoare, principiile şi procesele de examinare a (candidaturilor) ţărilor care vor să devină membre BRICS”, anunţa ministrul sud-african de Externe Naledi Pandor, subliniind asupra un pas ”pozitiv”.

Aproximativ 40 de ţări au cerut să adere sau şi-au manifestat interesul.

Potrivit liderilor ”Clubului Celor Cinci”, care produce un sfert din bogăţia mondială şi însumează 42% din populaţia globului, acest entuziasm arată influenţa tot mai mare a ţărilor emergente pe scena mondială.

NEGOCIERI CU UŞILE ÎNCHISE

Problema extinderii grupului era prioritatea acestui al 15-lea summit care s-a deschis marţi.

BRICS - o alianţă eterogenă a unor ţări îndepărtate geografic şi cu o creştere inegală - a fost nevoită să se pună de acord asupra unei alegeri sytrategice a unor noi membri.

Negocieri în acest sens au avut loc într-o sesiune plenară care a avut loc cu uşile închise, miercuri.

Întâlniri bilaterale s-au multiplicat de la deschiderea summitului.

China - un nume geu, care reprrezintă aproximativ 70% din PIB-ul grupului - era înn mod clar în favoarea unei extinderi.

Însă India, altă locomotivă economică a grupului, care se teme de ambiţiile rivalului său regional chinez, avea rezerve.

Premierul indian Narendra Modi a insistat să se ajungă la un ”consens” asupra modalităţilor.

Procesul de decizie în BRICS necesită unanimitatea.

Potrivit unor observatori, Brazilia se temea ca o extindere să nu-i ”dilueze” influenţa mondială în cadrul grupului.

BRICS şi-a reafirmat poziţia ”nealiniată” la acest summit, în timp ce disensiuni au fost accentuate de Războiul rus din Ucraina.

Statele Unite au anunţat că nu văd în BRICS un viitor ”rival politic” şi au dat asigurări că vor să menţină ”relaii solide” cu Brazilia, India şi Africa de Sud.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.