Ucraina acuză din nou, luni, armata rusă, de faptul că a ”tăiat” alimentarea cu energie electrică a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, situată la nord de Kiev şi aflată sub controlul Rusiei din prmele zile ale invaziei ruse, în timp ce se desfăşurau negocieri între Rusia şi Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile ucrainene au anunţat duminică faptul că au restabilt alimentarea cu energie electrică a centralei avariate, care are nevoie în continuare de energie electrică pentru a asigura securitatea conmustibililor uzaţi depozaitaţi în instalaţie.

”Însă, înainte ca alimentarea (cu energie electrică) să fie restabilită deplin, forţele de ocupaţie au avartiat-o din nou”, anunţă luni, într-o postare pe Facebook, operatorul ucrainean Ukrenergo.

Ukrenergo precizează că tehnicieni ucraineni au reparat o linie de înaltă tensiune care alimentează instalaţia de la Cernobîl şi oraşul Slavutici.

Această linie a fost avariată din nou, potrivit operatorului, iar alţi angajaţi urmau să revină la faţa locului pentru a ”repara aceste noi pagube”, anunţă operatorul.

”O alimentare cu energie stabilă permite evitarea repetării catastrofei de la Cernobîl”, subliniază Ukrenergo.

Moscova nu a vrut să răspundă imediat acestor acuzaţii.

După anunţarea primei întreruperi a alimentării cu energie de către Kiev, Rusia a denunţat o ”provocare” ucraineană.

Reactorul nr. 4 al Centralei de la Cernobîl a explodat în 1986 şi a cauzat cea mai gravă catastrofă nucleară din istoria omenirii.

El este acoperit cu un dublu sarcofag - unul de beton construit de către sovietici, în prezent avariat, iar celălalt, mai modern, inaugurat în 2019.

Celelalte trei reactoare ale centralei au fost închise treptat, după catastrofă, ultimul în 2000.

Un sistem alimentat cu electricitate este însă necesar, în continuare, în vederea răcirii celor 20.000 de asamblaje combustibile stocate în piscina instalaţiei.

Având în vedere timpul care  trecut de la accidentul nuclear dn 1986, ”încărcătura termică a piscinei şi volumul apei de răcire sunt suficiente în vederea unei evacuări efciente a căldurii fără electricitate”, estima la 9 martie Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.