Una dintre familii din Liban are copii care prezintă în continuare semne de traumatism, la un an de la explozia uriaşă din portul Beirut, relevă într-un raport, Fondul Internaţional ONU pentru Urgenţe ale Coiilor (UNICEF), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O familie din trei (34%) are copii care prezintă în continuare semne de detresă psihologică”, precizează Unicef, care a efectuat o anchetă în iulie asupra a 1.200 de familii.

”În cazul adulţilor, proporţia atinge aproape o persoană din două  (45,6 %)”, precizează agenţia ONU în acest raport, publicat cu o zi înaintea marcării unui an de la explozie.

Drama a avut loc la 4 august, s-a soldat cu peste 200 de morţi, cel puţin 6.500 de răniţi şi a devastat cartiere întregi din capitală.

Şase copii au murit în explozie, iar alţi 1.000 aufost răniţi.

Libanul s-a confruntat, în anul care a trecut de la explizie, cu pandemia covid-19 şi o cirză economică fără precedent, catalogată de către Banca Mondială (BM) drept una dintre cele mai grave din lume din anii 1850.

”La un an de la aceste evenimente tragice, viaţa copiilor rămâne profund afectată”, îşi exprimă regretul reprezentanta Unicef în Liban Yukie Mokuo.

”Aceste familii întâmpină dificultăţi în a-şi reveni după consecinţele exploziei care a avut loc în cel mai rău moment posibil - în mijlocul unei crize economice devastatoare şi unei pandemii majore”, deplânge ea.

În iulie, Unicef a tras un semnal de alarmă, anunţând că aproape toate familiile care au cerut ajutor în urma exploziei au, în continuare, nevoie de susţinere, şi anume de ajutoare în bani şi hrană.

Mulţi dintre cei care şi-au pierdut locul de muncă din cauza exploziei se află în continuare în şomaj, potrivit Unicef, în contextul în care Libanul este cuprins de o sărăcire la scară mare, o inflaţie galopantă şipenurii de tot felul, din cauza inerţiei autorităţilor.

”Viaţa copiilor este în pericol, iar criza care se agravează lasă majoritatea familiilor incapabile să-şi satisfacă nevoile de bază”, avertizează Mokuo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.