Uniunea Europeană (UE) urmează să-şi revizuiască ajutorul în vederea dezvoltării acordat Palestinei, în urma atacului Hamas împotriva Israelului, anunţă luni Comisia Europeană (CE), însă fără să menţioneze o suspendare anunţată de către comisarul ungar, spre marea nemulţumire a celor 27 de state membre, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia anunţă că urmează să lanseze o ”reexaminare urgentă a asistenţei acordate de către Uniunea Europeană Palestinei”, la câteva ore după ce comisarul însărcinat cu Vecinătatea şi Extinderea, ungarul Oliver Varhelyi, anunţa o suspendare a tuturor plăţilor prevăzute în cadrul acestui ajutor în vederea dezvoltării.

”Toate plăţile (sunt) imediat suspendate, toate proiectele reexaminate, toate bugetele acestor proiecte, inclusiv din 2023, amânate până la noi ordine. Reevaluarea fiecărui program”, anunţa pe X Varhelyi.

Spania, care deţine preşedinţia semestrială a UE, şi-a exprimat luni ”tulburarea” şi ”dezacordul” faţă de acest anunţ, a anunţat Ministerul spaniol de Externe.

Ministrul spaniol de Externe ”José Manuel Albares a purtat o discuţie la telefon cu comisarul (european Oliver Varhelyi) căruia i-a transmis dezacordul său faţă de această decizie” şi a cerut ca ea să se afle pe ordinea de zi a unei reuniuni, prevăzută marţi, a miniştrilor de Externe ai UE, a anunţat ministerul spaniol.

Anunţul comisarului ungar a luat prin surprindere şi la Bruxelles şi nu numai, în contextul în care un purtător de cuvânt al Comisiei tocmai anunţase că o decizie cu privire la o reexaminare a ajutorului european al Palestinei urma să fie supusă marţi Celor 27 în cadrul acestei reuniuni.

Regatul Unit este, la rândul său, pe cale să ”revadă” ajutorul în vederea dezvoltării acordat palestinienilor în urma atacului Hamasului împotriva Israelului, a anunţat luni vicepremierul britanic Oliver Dowden.

UE - unul dintre cei mai importanţi susţinători financiari ai palestinienilor - are în vedere să finanţeze cu 1,2 miliarde de euro, în perioada 2021-2024, proiecte în domeniile educaţiei şi sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.