Un tânăr homosexual leton, Normunds Kindzulis, în vârstă de 29 de ani, un îngrijitor, a murit ars în hainele sale stropite cu benzină, provocând o polemică în care asociaţii acuză un atac homofob, în timp ce poliţia, acuzată de inacţiune, nu exclude o sinucidere în urma unor ameninţări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Normunds Kindzulis a suferit la 23 aprilie, arsuri pe 85% din suprafaţa corpului şi a murit miercuri din cauza rănilor.

El a primit ameninţări cu moartea cu caracter homofob şi s-a mutat de la Riga la Tukums, un oraş liniştit, situat la 70 de kilometri vest de capitală, scrie presa.

Însă şi la Tukums a fost ţinta unor atacuri homofobe şi a fost agresat fizic în patru rânduri.

Poliţia locală nu exclude ipoteza unei sinucideri, din cauza ameninţărilor pe care le-a primit.

”Aducerea cuiva în pragul sinuciderii este tot o infracţiune”, a declarat joi, în faţa presei, numărul doi în ierarhia poliţiei criminalistice letone, Andrejs Grishins.

Acest caz a provocat o dezbatere naţională pe tema homofobiei în Letonia, o fostă republică sovietică devenită membră a Uniunii Europene (UE), care şi-a amendat Constituţia în 2006 cu scopul de a interzice în mod special căsătoria între persoane de acelaşi sex.

Preşedintele Egils Levits, un fost judecător la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a declarat că ”nu există loc pentru ură în Letonia”.

Poliţia locală a refuzat iniţial să deschidă o anchetă, anunţând că nu există ”probe” care să arate că s-a comis vreo infracţiune.

Însă, după moartea lui Normunds Kindzulis, poliţia este obligată de lege să deschidă o anchetă penală.

O anchetă separată - cu privire la presupusa inacăţiune a Poliţiei din Tukums, care nu a anchetat ameninţări cu moartea ale victimei - a fost de asemenea deschisă.

Colegul şi colocatarul victimei, Artis Jaunklavins, care este spitalizat în continuare, a declarat pentru site-ul de ştiri Delfi că l-a găsit ”arzând ca o torţă” în faţa casei.

”Am încercat să sting flăcările, l-am luat şi l-am pus în cadă, însă arusirle erau prea grave, iar hainele îi erau încrustate în pele”, declară el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.