Un summit al preşedinţilor american Joe Biden şi rus Vladmir Putin privind Ucraina este ”posibil”, însă liderului de la Kremlin îi revine ”să aleagă” pentru ca acest summit să se concretizeze, anunţă luni Palatul Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este pozibil, în prezent, să se meargă către un summit, să se reunească părţile implicate”, subliniază preşedinţia franceză.

Palatul Elysée face aceste declaraţii în urma unei serii de discuţii la telefon ale preşedintelui francez Emmanuel macron cu omologii săi rus Vladimir Putin şi american Joe Biden.

”Acum, preşedintele Vladimir Putin trebuie să facă o alegere”, subliniază preşedinţia franceză.

Situaţia în Ucraina rămâne în continuare ”foarte periculoasă”, avertizează Parisul.

Kremlinul a apreciat luni că este ”prematur” să se discute despre un summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Joe Biden, anunţat că către Franţa, în vederea unei dezamorsări a crizei ruso-occdentale în centrul căreia se află Ucraina şi a pericolului unei invazii ruse a Ucrainei.

”Există o înţelegere cu privire la faptul că este necesar să se continue dialogul la nivel de miniştri (de Externe). Să se vorbească despre planuri concrete de organizarea unor summituri este prematur”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”O întâlnire este posibilă dacă şefii de stat (rus Vladimir Putin şi american Joe Biden) o consideră utilă”, a adăugat Peskov.Putin şi Biden au posibilitatea, ”atunci când este necesar”, să vorbească ”la telefon sau în alt mod”, a subliniat el.

Preşedinţia franceză a anunţat în noaptea de duminică spre luni că Joe Biden şi Vladimir Putin au ”acceptat principiul unui asemenea summit” şi a precizat că aceste negocieri urmează să fie lărgite ulterior la ”toate părţile implicate” în criza ucraineană, cu condiţia ca Rusia să nu-şi atace vecinul ucrainean.

Acest anunţ a fost făcut după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat de două ori la telefon cu preşedintele rus, dar şi cu cel american.

O reuniune a şefilor diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi americană Antony Blinken este prevăzută joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.