Ministrul belgian al Apărării Ludivine Dedonder, care a publicat, la fel ca alţi politicieni din lume, un mesaj video în care urează ”sărbători fericite” la sfârşitul anului, în care spune că ”e timpul salvării, n-avem un minut de pierdut! Să mergem, amirale!”, se află în centrul unor critici, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În înregistrare, ministrul socialist al lui Alexander De Croo apare la bordul unei nave de patrulare a Marinei belgiene, Pollux, alături de amiralul Michel Hofman, comandantul armatei belgiene.

Ei se felicită în franceză şi olandeză pentru un an plin de succes pentru armată, până răsună o alarmă.

Ministrul şi amiralul, avertizaţi că Moş Crăciun se află în pericol, la bordul unui vapor în pană, sar să-l salveze.

Ei se echipează în combinezoane militare, urcă la bordul unei nave rapide şi pleacă să-l salveze pe Moş cu cadourile sale, după care se întorc la bordul Pollux pentru a se felicita şi transmite urări populaţiei.

Ludivine Dedonder este criticată din cauza acestui clip.

Numeroşi politicieni denunţă o risipă de bani publici.

Ministrul ”poate participa la un joc dacă vrea, dar nu pe bani din impozitele noastre şi trebuie să respecte instituţia”, denunţă pe X preşedintele Mişcării Reformatoare (MR, liberal, conservator), a patra forţă în Camera belgiană a Reprezentanţilor şi care face parte din coaliţia guvernamentală, Georges-Louis Bouchez.

”Imaginaţi-vi-l pe Putin uitându-se la acest video”, ironizează el pe un ton sacrastic.

”În timp ce ministrul face pe influencera, acum două săptămâni, fostul general Thys sublinia că dacă izbucneşte războiul în Belgia vom fi nevoiţi să dăm cu pietre după doar câteva ore, din lipsă de muniţie”, declară pe X alt membru al MR, Jose Vanobost.

”O operaţiune de marketing politic (...), în timp ce războiul face ravagii la 2.000 de kilometri”, deplânge deputatul MR Denis Ducarme, criticând ”mobilizarea unor mijloace publice şi militare”.

”Poate că Dedonder se amuză, dar noi, la MR, nu ne amuzăm deloc. Ceea ce a făcut ea face rău imaginii Belgiei, inclusiv pe plan internaţional”, declară el site-ului Sudinfo.

Theo Francken, un membru al Partidului N-VA (naţionalist, flamand), un ales care face parte din Adunarea Parlamentată a NATO, declară că ”uneori îmi pare rău de şeful nostru al Apărării”.

Ministrul respinge pur şi simplu aceste critici într-un comunicat transmis agenţiei belgiene de presă Belga.

Ea subliniază că voia doar ”să mulţumească personalului” Apărării prin această înregistrare ”detaşată şi umoristică” şi dă asigurări că ”nu s-a cheltuit un cent din bani publici” la filmarea acestei înregistrări video.

Ea acuză la Sudinfo o reavoinţă a utilizatorilor X şi apreciază că mesajul său a fost bine primit în alte locuri.

”Această înregistrare video primeşte doar like-uri pe Instagram şi pe Facebook. Doar pe Twitter, ca de obicei, are cconotaţii negative, iar presa asta va reţine”, declară ea.

Atacată că trage de cârmă spre ”babord”, adică la stânga, o eventuală critică a aliaţilor liberali, ea se apără. ”În ceea ce priveşte o înclinare a mesajului către babord, dacă ministrul ar fi gost de dreapta, i s-ar fi reproşat că cârmeşte la tribord.

Este o falsă polemică şi ”un mod modern de comunicare”, se apără ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.