O şcoală din nordul Angliei a prezentat scuze şi a suspendat un profesor care a arătat în clasă o caricatură cu profetul Mahomed şi a provocat proteste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest incident, la Batley Grammar School, o şcoală publică din West Yorkshire, intervine la câteva luni după decapitarea, în octombrie, a lui Samuel Paty, un profesor de istorie-geografie, de către un rus cecen radicalizat din cauză că a arătat în clasă caricaturi cu profetul Mahomed.

Islamul, în interpretarea sa strictă, interzice orice reprezentare a profetului Mahomed.

”Şcoala prezintă scuze, fără rezerve, din cauza folosirii unei imagini total nepotrivite la un curs de studii religioase. Ea nu ar fi trebuit să fie folosită”, a declarat joi directorul Gary Kibble.

”Membrul personalului a prezentat, de asemenea, scuzele cele mai sincere”, a anunţat el, subliniind că acesta a fost ”suspendat” în vederea unei anchete ”independente”.

”Este important pentru copii noştri să înveţe credinţele, iar acest lucru este necesar să se facă în mod respectuos şi sensibil”, a apreciat directorul.

În înregistrări video publicate pe reţele de socializare apar aproximativ 20 de persoane care protestează în faţa gardului şcolii, păzită de forţe de ordine.

Poliţia locală, chemată în faţa şcolii joi, a anunţat că nu a efectuat nicio arestare şi că nu a aplicat amenzi, în pofida faptului că manifestaţiile sunt interzise din cauza izolării impuse în Marea Brtianie în lupta împotriva pandemiei covid-19.

Potrivit Sky News, care citează un părinte al unui elev, caricatura provine din revista satirică franceză Charlie Hebdo, care a declanşat un val de furie în lumea musulmană după ce a republicat, în septembrie, imagini considerate blasfemiatoare.

Această reeditare a avut loc cu ocazia procesului atentatului de la 7 ianuarie 2015, soldat cu 12 morţi la sediul revistei franceze, care este ţinta unor ameninţări cu moartea din cauza publicării caricaturilor sale cu Mahomed.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.