ONU anunţă că primul său convoi de ajutoare umanitare a sosit vineri în apropiere de Soledar, în estul Ucrainei, una dintre cele mai disputate localităţi de la invazia rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este primul convoi umanitar inter-agenţii care ajunge în această zonă”, anunţă într-o conferinţă de presă, la Geneva, un purtător de cuvânt al Biriului ONU de Coordonare a AfacerilorUmanitare (OCHA), Jens Laerke.

Din convoi fac parte trei camioane, care transportă apă, hrană şi produse de primă necesitate, dar şi medicamente - pentru aproximativ 800 de persoane.

Ajutorul era în curs de descărcare, a precizat purtătorul de cuvânt.

Convoiul se află în zona controlată de către Guvernul umanitar, precizează OCHA.

”Confriuntări armate recente înăuntrul şi în jurul Soledar au cauzat distrugeri masive şi au lăsat oamenii de acolo într-o nevoie urgentă de ajutor umanitar”, subliniază Jens Laerke.

ONU încearcă să pună pe picioare şi alte convoaie cu ajutoare, anunţă el.

”Colegii noştri din convoi au văzut cu ochii lor în ce stare se află oamenii în situaţia actuală. Este o regiune care a avut partea ei de lupte, aşa că ajutorul umanitar este necesar azi şi, poate, şi în viitorul previzibil”, declară el.

Armata rusă şi mercenari Wagner au anunţat săptămâna trecută că au cucerit orăşelul Soledar, o localitate modestă,. în estul Ucrainei, situată în apropiere de otraşul Bahmut, pe care ruşii încearcă de asemenea să-l cucerească de luni de zile.

Ucrainenii contestă în continuare cucerirrea orăşelului de către Rusia.

Armata ucraineană anunţă în buletinul său informativ că forţe ucrainene ”au respins” în ultimele 24 de ore ”atacuri” ruseşti în zece localităţi din regiunea Doneţk - inclusiv la Soledar.

”Soledarul a fost vizat de către inamic”, anunţă armata ucraineană.

Această localitate cu o economie minieră - în prezent în mare parte distrusă - avea, înainte de războiul rus aproximativ 10.000 de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.