Un pilot rus a murit maţi, în Mali, într-un accident de avion - livrat recent armatei acestei ţări -, care s-a prăbuşit în apropiere de Gao, anunţă un oficial militar sub protecţia anonimatului, care nu precizează motivul prăbuşirii aeronavei, ”la întoarcere dintr-o (misiune de) patrulare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a precizat că este vorba despre un avion de tip Albatros, de concepţie cehoslovacă, destinat antrenamentului, dar folosit adesea ca avion de vânătoare de către ţări care dispun de el.

Oficialul citat a declarat că acest avion se află printre ”noile achiziţii” ale armatei din Mali.

Mali a primit echipamente militare noi, în martie şi în august, de la partenerul său rus, inclusiv avioane şi elicoptere de luptă.

Coloneii care au preluat puterea cu forţa în august 2020 în această ţară aflată în dificultate în domeniul securităţii au decis să departă de fostul aliat francez, angajat militar împotriva jihadiştilor începând din 2013, şi să relanseze cu ardoare o cooperare cu Rusia.

Mali a primit un număr mare de ceea ce junta numeşte ”instructori” ruşi.

Franţa şi partenerii săi denunţă o recurgere a juntei la servicii ale societăţii ruse private de securitate Wagner, care acţionează discret.

Junta dezminte acest lucru şi vorbeşte despre un fost parteneriat cu armata rusă.

Rusia a recunoscut în mai o prezenţă a Wagner în Mali, ”pe o bază comercială”.

Mali a intrat în haos în 2012, după ce jihadismul s-a extins, mai întâi în nordul ţării, apoi în centru şi în sud, dar şi în Burkina Faso şi Nigerul vecine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.