Un american, Taylor James Johnatakis, în vârstă de 40 de ani, care a folosit un megafon în timpul luării cu asalt a Capitoliului, a fost condamnat de către un judecător districtual din Washington la şapte ani şi trei luni de închisoare, la trei ani după insurecţia de la 6 ianuarie 2021, în care susţinători ai lui Donald Trump au încercat să împiedice certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie 2020, judecaţi în continuare de către justiţia americană, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rolul acestui manifestant a fost simplu de dovedit, a stabilit judecătorul.

El apare în ziua asaltului în numeroase imagini postate pe reţele de socializare cu un megafon la spate în timp ce se ducea la Capitoliu.

El a fost unul dintre primii care au urmărit un grup de poliţişti care se retrăgea pe scările clădirii în care se află sediul Congresului şi a îndemnat mulţimea să-l urmeze.

La câteva ore după asalt, el a scris pe reţele de socializare că ”crima a fost săvârşită”.

El a fost arestat în 2021.

La audierile de miercuri, în baza acestor înregistrări videok, judecătorul Royce Lamberth a stabilit că Taylor James Johnatakis a jucat un rol de prim-plan în asalt.

”În toată mulţimea furioasă erau conducători şi susţinători. El era un lider şi ştia ce făcea în acea zi”, a declarat judecătorul.

Procurorii l-au acuzat pe bărbat de faptul că a ”condus, organizat şi încurajat asaltul” de la Capitoliu.

Aproximativ 1.350 de persoane au fost incupate de infracţiuni federale de la începutul anchetei judiciare a luării cu asalt a Capitoliului.

Peste 800 dintre ei au fost condamnaţi - aproximativ două treimi dintre aceştia la pedepse cu închisoarea de la câteva zile până la 22 de ani.

Donald Trump, care se află în centrul acestui dosar, nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea în alegerile din 2020 şi neagă că şi-a îndemnat susţinătorii să atace sediul Congresului.

Un sondaj publicat la începutul acestui an, realizat de cotidianul The Washington Post (WP) şi Universitatea Maryland, arăta că 39% dintre americani consideră că luarea cu asalt a Capitoliului a fost rezultatul unui complot urzit de către poliţia federală (FBI).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.