Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că noul regim de numire a judecătorilor la Curtea Supremă poloneză ”este susceptibil să încalce dreptul Uniunii Europene (UE)”, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea obligă prin această hotărâre de marţi Guvernul polonez să pună capăt acestei reglementări şi să respecte principiile independenţei justiţiei şi dreptului la protecţie judiciară.

”Această hotărâre confirmă ceea ce am constatat de câţiva ani. Aceasta este o acaparare a puterii judiciare de către partidul aflat la putere şi, în mod fundamnetal, sfârşitul independenţei puterii judiciare”, denunţă eurodeputata Sophia in't Veld din cadrul grupului european Renew Europe.

”Cred că această hotărâre confirmă încă o dată faptul că Comisia Eurpeană (CE) trebuie să-şi accelereze procedurile de infringement vizând Polonia, altfel independenţa totală a puterii judiciare se va afla în dificultate”, subliniază ea.

Comisia Europeană a dat un ultimatum Varşoviei să pună capăt activităţii unei Camere disciplinare, acuzată de faptul că ameninţă independenţa judecătorilor.

Această Cameră, înfiinţată în 2017 în vederea sancţionării judecătorilor, este doar una dintre numeroasele reforme judiciare impuse de către Guvernul polonez conservator de când se află a putere, în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.