Preşedintele american Donald Trump şi-a organizat primul miting electoral în întregime în interior, indignând autorităţile locale, care au avertizat că adunarea ar putea încălca restricţiile cu privire la numărul de persoane din cauza epidemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mitingul de duminică, în oraşul Henderson, în statul Nevada, a înfuriat autorităţile locale, care au subliniat că evenimente cu peste 50 de persoane nu sunt autorizate din cauza noului coronavirus.

”Oraşul Henderson a transmis o scrisoare oficială şi un avertisment verbal organizatorului evenimentului, în care explică faptul că evenimentul - aşa cum era programat - încălca în mod direct directivele de urgenţă cu privire la covid-19 ale guvernatorului”, a anunţat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a oraşului, Kathleen Richards.

Trump s-a servit de adunarea de la Henderson, la periferia Las Vegasului, să-şi aplaude propria gestionarea a pandemiei, care a ucis 195.000 de americani - cel mai mare bilanţ din lume.

”Noi am făcut o treabă incredibilă, nu vom obţine absolut nicio recunoaştere a muncii pe care am făcut-o”, a spus locatarul Casei Albe mulţimii, adăugând că leadershipul său ”a salvat milioane de vieţi”.

Guvernatorul statului Nevada, Steve Sisolak, a scris pe Twitter că ”în această (duminică) seara, preşedintele Donald Trump efectuează acţiuni necugetate şi egoiste, care pun numeroase vieţi în pericol, aici, în Nevada”.

”S-ar părea că preşedintele a uitat că ţara sa este încă în mijlocul unei pandemii mondiale”, a subliniat el.

Donald Trump l-a catalogat pe Sisolak, un democrat, drept un ”amator în politică” şi a îndemnat mulţimea ”să-i spuneţi guvernatorului vostru să vă deschisă statul”.

Pandemia a privat campania prezidenţială americană de valul acesteia obişnuit de mitinguri, iar cu mai puţin de două luni înainte de scrutin Donald Trump şi rivalul său democrat Joe Biden şi-au accelerat rirmul apariţiilor.

Echipa de campanie a lui Trump a anunţat că se ia temperatura la intrarea la miting şi că măşti le sunt date participanţilor, încurajaţi să le poarte.

”Dacă te poţi alătura zecilor de mii de persoane care manifstează în stradă, joci într-un cazinou sau arzi magazine mici la revolte, poţi să te  aduni paşnic, potrivit Primului Amendament, pentru a-l asculta pe preşedintele Statelor Unite”, le-a declarat unor jurnalişti directorul de comunicare al campaniei lui Donald Trump, Tim Murtaugh.

În iunie, Donald Trump a fost dur criticat, după ce a susţinut, la Tulsa, în Oklahoma, un miting în sală - suspectat mai târziu că se află la originea unui vârf de cazuri de covid-19.

Majoritatea participanţilor nu au respectat atunci consemnele cu privire la distanţarea socială şi au refuzat să poarte măşti.

Cazurile de covid-19 la Tulsa au crescut puternic în săptămânile de după acel miting al lui Trump, iar autorităţile sanitare locale au precizat că este ”mai mult ca probabil” ca mari adunări să fi contribuit la acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.