Un incendiu, la bordul unui portcontainer, în principalul port din Dubai, în urma unei explozii, a fost controlat şi nu s-a semnalat nicio victimă, anunţă serviciul de comunicare al acestui emirat de la Golful Persic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin trei persoane care locuiesc în apropiere de locul în care s-a produs explozia - a cărei cauză era necunoscută - au declarat că geamurile şi uşile caselor lor s-au zdrunicnat din cauza incidentului.

”Un incendiu provocat de o explozie în interiorul unui contaner de la bordul unui vapor, în portul Jebel Ali, a fost controlat. Nicio victimă nu a fost semnalată”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter serviciul de comunicare din Dubai (Dubai Media Office, DMO).

La bordul navei se aflau 130 de containere ”dintre care trei conţineau materii inflamabile”, a declarat televiziunilor poliţia din Dubai, precizând că echipajul este alcătuir din 14 persoane.

Într-o înregistrare video, ataşată mesajului, apar pompieri care acţionează la bordul unui vapor mare, plin de containere, din care iese un fum gros alb.

Un elicopter a fost trimis la faţa locului, unde s-a instituit un dispozitiv de securitate strict şi în care accesul a fost interzis, a constat un jurnalist AFP.

Autorităţile portului Jebel Ali dau asigurări că iau ”toate măsurile necesare pentru ca circulaţia normală a navelor în port să continue fără vreo perturbare”, precizează DMO.

Jebel Ali este sediul gigantului din Emiratele Arabe Unite (EAU) DP World, unul dintre principalii operatori portuari mondiali, care gestionează 49 de terminale în lume.

Acest port mare, situat în sudul emiratului, poate primi portavioane şi a fost cel mai activ port de escală al Marinei americane (US Navy) din afara Statelor Unite în 2017, potrivit Servciului de Cercetare al Congresului Statelor Unite.

Asemenea incidente sunt rare în emiratul ultrasecurizat, unul dintre cele şapte emirate din EAU.

”PRMA DATĂ”

”Eram afară, pe balcon. Prietenul meu a văzut ceva galben, ca soarele. Am făcut o forografie, iar apoi s-a auzit un zgomot”, scrie pe Twitter o navigatoare pe Internet, care locuieşte în apropiere de locul exploziei.

Un locuitor din cartierul Marina, în apropiere de portul Jebel Ali, a declarat AFP că a văzut ”geamuri zgâlţâindu-se”. ”Locuiesc aici de 15 ani şi este prima oară când văd şi aud aşa ceva”.

Portul Jebel Ali a gestionat un volum de 14,1 milioane TEU (echivalent 20 de picioare, o unitate de măsură pentru containere) în 2019, în scădere cu 5,6%, care îl plasează pe locul zece în lume.

Aproximativ 8.000 de întreprinderi îşi au sediul în Jebel Ali Free Zone (JAFZA), care au contribuit cu 23% la Produsul Intern Brut (PIB) al Dubaiului anul trecut.

Este vorba despre cea mai mare zonă comercială din Orientul Mijlociu.

În 50 de ani, emiratul a devenit dintr-un mic oraş portuar un nod regional al transportului, comerţului, tursimului şi serviciilor financiare.

Sărac în petrol, Dubaiul are cea mai diversificată economie din ţările arabe de la Golful Persic şi atrage muncitori din întreaga lume în diverse sectoare de activitate.

Dintre cei 3,3 milioane de locuitori ai acestui oraş-stat, cunoscut prin gustul său pentru consum şi lux, peste 90% sunt străini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.