Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, i-a sfătuit pe ucrainenii care locuiesc în teritoriile Ucrainei ocupate de ruşi să “ia o decizie pentru supravieţui” şi să accepte paşaportul rusesc, relatează The Kyiv Independent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În caz contrar, oamenii ar trebui să părăsească teritoriile respective în orice mod posibil, a precizat Lubineţ.

La 22 aprilie, Vladimir Putin a semnat un decret care permite expulzarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să-şi ia cetăţenia rusă. Ucrainenii care aleg să păstreze cetăţenia ucraineană pot fi expulzaţi după data de 1 iulie 2024.

“Decretul are ca scop legalizarea ‘paşaportizării’ forţate care are loc în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei”, a afirmat Lubineţ.

El a precizat că ucrainenii care refuză paşaportul rusesc ar putea fi arestaţi, ceea ce i-ar transforma într-o categorie “separată de ostatici civili”.

Lubineţ a menţionat că este total împotriva declaraţiilor unor oficiali ucraineni care spun că oricine a acceptat paşaportul rusesc în teritoriile ocupate trebuie să fie pedepsit.

“Cetăţenii noştri fac asta ca să supravieţuiască”, a subliniat el.

Conducerile pro-ruse din teritoriile ocupate din Ucraina au forţat civilii să obţină cetăţenia rusă, recurgând la ameninţări şi violenţă, conform unuin raport al Centrului de Rezistenţă Naţională din Ucraina.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.