Un fost senator haitian, Joseph Joel John, în vârstă de 52 de ani, a pledat vinovat - într-un tribunal federal din Statele Unite - de orchestrarea împreună cu alte persoane a asasinării fostului preşedinte al Haiti Jovenel Moïse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joseph Joel John a recunoscut faptul că a furnizat vehicule şi că s-a întâlnit în mai multe rânduri cu alţi conspiratori - atât în Haiti, cât şi în Florida -, cu scopul de a-l ucide pe preşedintele Moïse, potrivit unui acord pe care l-a semnat cu parchetul, prin care pledează vinovat.

Acest fost senator este cea de a treia persoană inculpată în Statele Unite în asasinarea preşedintelui Haiti la 7 iulie 2021.

Statele Unite sunt competente în dosar deoarece complotul a fost urzit în parte în Florida, un stat situat în sud-estul ţării în care trăieşte o importantă diaspora haitiană.

Un ofiţer în retragere din cadrul armatei Columbiei, German Rivera, a pledat vonovat în septembrie cu privire la faptul că a ajutat un grup de mercenari să-l asasineze pe fostul preşedinte haitian.

În iunie, alt participant, Rodolphe Jaar, cu dublă cetăţenie haitiană şi chiliană, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat de livrarea armelor folosite în atentat.

O RĂPITE TRANSFORMATĂ ÎN ASASINAT

Jovenel Moïse  a fost ucis prin împuşcare la domiciliu, în apropiere de capitala haitiană Port-au-Prince, de către un comando de peste 20 de persoane antrenate - în principal columbiene -, fără ca gărzile să intervină.

Operaţiunea viza iniţial răpirea preşedintelui, însă s-a transformat în asasinat, arată documente judiciare.

O anchetă americană a arătat că doi bărbaţi din conducerea societăţii din domeniul securităţii CTU, din Miami, a prevăzut să-l sechestreze pe Moïse, pentru a fi înlocuit cu un americano-haitian, Christian Sanon, care voia să devină preşedintele Haiti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.