Un angajat al Ambasadei Regatului Unit la Berlin, David S., paznic la poarta misiunii, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, căreia i-ar fi trmis informaţii despre regat şi Germania, este ameninţat de o extrădare în ţara sa de origine, potrivit unei surse judiciare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O cerere de extrădare, formulată de Londra, este studiată în prezent de către Parchetul din Brandenburg an der Havel, declară parchetul AFP, confirmând o informaţie dezvăluită de săptămânalul Der Spiegel.

Parchetul îl suspectează pe acest cetăţean britanic de faptul că a transmis, cel mai târziu începând din noiembrie 2020, informaţii unui serviciu de informaţii rusesc.

Aceste informaţii, transmise în schimbul unor plăţi în numerar, privesc în principal Marea Britanie, dar şi Germania, dezvăluie Der Spiegel.

Potrivit săptămânalului, suspectul se opune extrădării.

Germania a anunţat că l-a arestat la 11 august, în urma unei anchete comune a serviciilor britanice şi germane.

Acest caz se adaugă multor altor cazuri de care autorităţile britanice şi germane acuză Rusia şi serviciile ruse de informaţii.

În Germania există numeroase cazuri de spionaj în care este arătată cu degetul responsabilitatea Kremlinului.

La sfârşitul lui iunie a fost arestat un cercetător rus care lucra la o universitate germană, suspectat de spionaj în contul Moscovei.

Însă mai ales tentativa otrăvirii cu noviciok a opozantului rus Aleksei Navalnîi, în august, de care Mscova este acuzată de către Occident, a contribuit cel mai mult la o tensionare a relaţiilor germao-ruse.

Aleksei Navalnîi a fost transferat atunci de urgenţă, în comă, la un spital din Berlin, iar medici germani l-au diagnosticat ca fiind otrăvit cu o substanţă de tip noviciok.

Numeroşi diplomaţi ruşi - acuzaţi de spionaj - au fost expulzaţi în ultimele luni de către Bulgaria, Olanda, Austria, Franţa şi Cehia.

De fecare dată, Moscova a reacţionat în mod ”simetric” şi a denunţat acuzaţii nefondate şi ”rusofobe”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.