Ministerul taiwanez al Apărării anunţă vineri că un balon chinezesc a trecut joi linia mediană a Strâmtorii Taiwan, care desparte insula de China continentală - un incident neobişnuit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un balon apaţinând RPC (Republica Populară Chineză) a fost detectat la ora (locală 11.52 (5.52, ora României) ieri (joi) după ce a trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan, la 101 mile marine (187 de kilometri) sud-vest de Keelung”, un oraş situat în nordul insulei, anunţă Ministerul Apărării.

”Balonul s-a îndreptat către est şi a dispărut la ora (locală) 1.55 (6.66, ora României)”, precizează el.

Potrivit unui raport publicat vineri dimineaţa, 27 de avioane au trecut linia cu 24 de ore înainte de ora locală 6.00 (0.00, ora României).

Beijingul consideră Taiwanul o provincie pe care nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului chienz după Războiul Chinei, în 1949, şi şi-a intensificat presiunile diplomatice şi militare asupra Taiwanului în ultimii ani.

Avioane şi nave chinezeşti de război sunt detectate cu regularitate în jurul insulei de către autorităţile taiwaneze, însă prezenţa unui balon chinez este neobişnuită.

În februarie, un balon chinez a survolat teritoriul american, după care a fost doborât.

Washingtonul denunţa atunci o operaţiunde spionaj, o acuzaţie respinsă de Baijing.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.