Autorităţile ruse l-au arestat vineri pe Ivan Pavlov, un avocat care apără organizaţii ale opozantului politic rus încarcerat Aleksei Navalnîi şi care se ocupă de mai multe cazuri de spionaj, a anunţat vineri echipa acestuia într-un mesaj postat pe Telegram, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ivan Pavlov este acuzat de ”divulgarea unor infornaţii cu privire la o anchetă preliminară”, o infracţiune care se pedepseşte cu până la trei luni de închisoare, potrivit organizaţiei Komanda 29, pe care o conduce.

"Ivan Pavlov a fost arestat, iar percheziţii sunt în curs. FSB-ul acţionează”, a anunţat într-un mesaj postat pe Facebook Evgheni Smornov, un avocat din cadrul cabinetului lui Pavlov.

El a fost arestat în urma unei percheziţii în camera de hotel în care era cazat la Moscova.

Avocatul a fost arestat la hotel, potrivit unor surse citate de agenţia oficială rusă de presă Tass.

Poliţia i-a percheziţionat, de asemenea, biroul de la Sankt Petersburg, dar şi domiciliul soţiei lui Ivan Pavlov.

Komanda 29, cu sediul la Sankt Petersburg, este o organizaţie din care fac parte avocaţi şi jurnalişt care apără ruşi acuzaţi în dosare de trădare sau de spionaj.

Numele organizaţiei provine de la Articolul 29 al Constituţiei ruse cu privire la apărarea libertăţii de exprimare şi de la Articolul 29 al Codului Penal, cu privire la infracţiuni împotriva statului, precum trădarea şi spionajul.

Ivan Pavlov apără, de asemenea, reţeaua birourilor regionale ale Fondului luptei împoriva corupţiei (FBK) al lui Aleksei Navalnîi, pe care parchetul rus vrea să o califice drept ”extremistă”.

Ivan Pavlov a reprezentat FBK într-o audiere cu uşile închise, în cadrul examinării cererii parchetului din Moscova de calificare a organizaţiei drept ”extremistă”.

Audierea s-a desfăşurat cu uşile închise deoarece, susţin autorităţile, în dosar se află informaţii clasificate.

Ivan Pavlov a făcut declaraţii presei în faţa sediului tribunalului.

În cazul în care justiţia rusă aprobă cererea parchetului, activitatea reţelei urmează să fie interzisă, iar membrii FBK şi simpatizanţii acestuia riscă pedepse lungi cu închisoarea.

În faţa acestei ameninţări, cele 37 de birouri regionale ale opozantului şi-au anunţat joi autodizolvarea.

Avocatul apără, de asemenea, un fost jurnalist, specializat în apărare, Ivan Safronov, a cărui arestare, în iulie 2020, din cauză că a transmis documente confidenţiale Cehiei, a fost foarte mediatizat în Rusia.

Potrivit Komanda 29, Pavlov primeşte cu regularitate ameninţări de la serviciile ruse de securitate FSB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.