Activistul venezuelean Carlos Julio Rojas a fost arestat, acuzat de faptul că este un ”instigator” şi un ”operator logistic” al unei presupuse tentative de asasinat a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, anunţă parchetul venezuelean pe X, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministerul Public anunţă arestarea azi (luni) a lui Carlos Julio Rojas, care făcea obiectul unui mandat de arestare”, acuzat de faptul că ”este un instigator şi operatorul logistic al tentativei de asasinat a şefului statului Nicolas Maduro”, potrivit acestui mesaj publicat de către procurorul general Tarek William Saab.

Biroul procurorului îl asociază pe Carlos Julio Rojas unei tentative a unui presupus atentat în care au fost arestaţi doi membri ai Vente Venezuela, partidul politic al şefei opoziţiei Maria Corina Machado, declarată ineligibilă şi care nu a putut candida în alegerile prezidenţiale de la 28 iulie.

La 25 martie, la depunerea candidaturii la Consiliul Naţional Electoral (CNE), Nicolas Maduro a denunţat un complot împotriva sa şi a anunţat arestarea a doi bărbaţi.

Partidul Vente Venezuela a respins aceste acuzaţii ca ”nefondate”.

”DOI BĂRBAŢI ÎN NEGRU”

Şapte membri ai echipei de campanie a lui Machado au fost arestaţi în ultimele săptămâni, iar alţi şapte, care s-au regfugiat în reşedinţa Ambasadei Argentinei la Caracas, sunt vizaţi de un mandat de arestare.

”Persecuţia se intensifică în Venezuela. Doi bărbaţi în negru au răpit pe activistul comunitar şi jurnalistul Carlos Julio Rojas luni, la Caracas”, denunţă pe X apropiaţii acestuia.

”Eliberaţi-l pe Carlos Julio Rojas”, denunţă pe X ONG-ul de apărarea drepturilor omului Provea.

Una dintre ultimele apariţii publice a lui Rojas, reprezentantul asociaţiei sale de cartier din Caracas, a avut loc cu câteva săptămâni înainte de Paşte, când a organizat incinerarea în public a unor păpuşi reprezentându-i pe preşedintele Maduro şi pe liderul opoziţiei Manuel Rosales, pe care-l acuza că este o ”cârtiţă” a puterii.

Un număr mic de polişişti a încercat să-l împiedice.

În Duminca Paştelui, în Venezuela există tradiţia de a arde, în cartiere, un ”Iuda”, o trimitere la Iuda Iscarioteanul, care l-a trădat pe Cristos, potrivit Bibliei.

Puţin câte puţin această tradiţie s-a modificat şi se ard persoane urâte.

În Venezuela există în prezent 269 de ”deţinuţi politici”, potrivit ONG-ului Foro Penal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.