Un activist de extremă dreapta, Thomas Caldwell, a fost arestat şi inculpat cu privire la conspiraţie în urma atacului sângeros de la Capitoliu, la 6 ianuarie, soldat cu cinci morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Thomas Caldwell, în vârstă de 60 de ani, care locuieşte în nordul Virginiei, este acuzat de organizarea unui mic grup asociat mişcării Oath Keepers - din care fac parte numroase grupări violente antiguvernamentale din întreaga ţară - cu scopul de a intra ”în mod voluntar” în sediul Congresului Statelor Unite.

Violenţele de la 6 ianuarie au fost haotice, dezorganizate şi tipice unui revolte spontane.

Însă înregistrări video, fotografii şi comunicări analizate în urma acestor violenţe, la care au participat susţinători ai preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, sugerează un nivel îngrijorător de pregătire şi de organizare, care caracterizează miliţii ce se antrenează în mod regulat în mânuirea armamentului şi în lupta de gherilă.

Potrivit anchetei poliţiei federale (FBI), Thomas Caldwell, care pare să aibă ”un rol de lider în cadrul Oath Keepers”, şi-a ”planificat şi coordonat” acţiunea, recomandând un hotel situat în apropiere de Washngton presupuşilor săi complici.

”Este un loc bun şi ne va permite să vânăm noaptea, dacă vrem”, afirma el într-un mesaj postat pe Facebook la 1 ianuarie.

Între complicii săi, FBI citează o femeie, Jessica Watkins, şi un bărbat, Donovan Crowl, care au fost arestaţi luni în Ohio şi care sunt acuzaţi de faptul că au intrat cu forţa într-o clădire în care accesul este interzis.

Jessica Watkins, în vârstă de 38 de ani, o fostă femeie militar şi membră a unei miliţii din Ohio, a postat la 6 ianuarie mesaje şi imagini în care apare în ţinută de luptă, în apropiere de capitoliu.

”Eu înainte să forţez intrarea în Capitoliu”, scria ea pe contul său de Parler.

”Da, am luat cu asalt Capitoliul!”, adăuga ea, mai târziu, pe cont, anunţând că a ”creat evenimente istorice”.

Donovan Crowl, în vârstă de aproximativ 50 de ani, un fost puşcaş marin şi membru al aceleiaşi miliţii ca Jessica Watkins, şi-a recunoscut, de asemenea, în mod public, prezenţa în timpul asaltului, într-un interviu acordat revistei New Yorker.

El spune că s-a dus la Washngton pentru a ”asigura securitatea unui VIP ( persoană foarte importantă)”, pe care nu o identifică, şi dă asigurări că aceste intenţii erau ”paşnice”.

Aproape 90 de persoane au fost inculpate - dintre care cel puţin cinci cu privire la ”conspiraţie” - cu privire la violenţele de la Capitoliu, soldate cu cinci morţi, între care un poliţist din cadrul Poliţiei Capitoliului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.