Ultimul evreu din Afganistan, Zebulon Simentov, care a promis că va părăsi ţara în cazul în care talibanii se întorc la putere, a plecat din această ţară pentru a se refugia în Statele Unite sau în Israel, anunţă un om de afaceri israeliano-american, care a organizat fuga acestuia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zebulon Simentov, născut la sfârşitul anilor '50 la Herat, în vestul Afganistanului, unde au trăit mii de evrei timp de 2.500 de ani, declara AFP, în aprilie, că nu va rămâne în ţară dacă talibanii se întorc la putere.

”Eu sunt ultimul, singurul evreu din Afganistan (...). Lucrurule s-ar putea înrăutăţi pentru mine, aici. Am decis să plec în Israel, dacă talibanii revin” la putere, declara el atunci.

Acest lucru s-a întâmplat, potrivit lui Moti Kahana, directorul unei companii de securitate.

Zebulon Simentov a părăsit Afganistanul şi trăieşte de miercuri într-o ”ţară vecină”, de unde ar urma să plece la New York.

Timp de decenii, acest bărbat a refuzat să plece.

El a supravieţuit invaziei sovietice, războiului civil, primului regim al talibanilor şi ocupaţiei trupelor americane şi NATO.

”El nu voia să plece”, a declarat AFP Moti Kahana, potrivit căruia Zebulon Simentov era ameninţat cu moartea de către aripa afgană a grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi că până la urmă s-a răzgândit.

În total, 29 de persoane au fost evacuate împreună cu acesta, inclusiv ”cel mai bun prieten” al său şi copiii acestuia, potrivit omului de afaceri.

Potrivit lui Moti Kahana, familia ultimului evreu din Afganistan se află la New York, iar acesta doreşte să se ducă la ei de sărbătoarea Yom Kippur, la 15 şi 16 septembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.