Uniunea Europeană (UE) a respins marţi planul de pace în Orientul Mijlociu al lui Donald Trump, apreciind că acest proiect nu respectă ”parametrii agreaţi internaţional” şi a avertizat că orice anexare de către israel a unor teritorii palestiniene va face obiectul unor recursuri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Donald Trump a prezentat la 28 ianuarie un plan de pace care recunoaşte suveranitatea israeliană în coloniile din Cisiordania şi propune negocieri, într-o perioadă de patru ani, cu scopul creării unui stat palestinian fragmentat, cu capitala în cartiere mărginaşe din estul Ierusalimului.

UE, a cărei poziţie diplomatică necesită unanimitatea statelor sale membre, s-a limitat să anunţe marţea trecută că studiază acest plan înainte să reacţioneze.

Concluziile sale au fost făcute publice marţi, într-un comunicat, de către Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă.

”În vederea construirii unei păci drepte şi durabile, problemele nerezolvate cu privire la statutul final este necesar să fie rezolvate prin negocieri directe între cele două părţi”, subliniază în comunicat Josep Borrell.

Frontierele unui stat palestinian şi statutul Ierusalimului face parte din aceste puncte de discutat, precizează şeful diplomaţiei europene.

”Iniţiativa americană, aşa cum a fost prezentată la 28 ianuarie, se îndepărtează de la aceşti paratemtri agreaţi internaţional”, subliniază Josep Borrell.

Iniţiative israeliene vizând anexarea teritoriilor palestiniene, ”în cazul în care sunt puse în aplicare, nu vor rămâne necontestate”, avertizează Înaltul Reprezentant UE.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.