Uniunea Europeană a îndemnat joi Rusia săancheteze cu privire la nereguli denunţate în timpul referendumului constituţional organizat în perioada 25 iunie-1 iulie cu scopul de a-i permite preşedintelui Vladimi Putin să rămână la Kremlin până în 2036, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aven cunoştinţă de acuzaţii de nereguli (...). Ne aşteptăm, aşadar, ca aceste raportări să facă obiectul unei anchete în toată regula, pentru că este vorba despre acuzaţii grave”, a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell, Peter Stano.

Kremlinul s-a felicitat joi de un ”triumf”, după validarea la urne a revizuirii Constituţiei, însă rezultatele scrutinului au fost catalogate drept ”minciuni” de către opoziţie, iar o regiune s-a opus reformei.

UE deplânge absenţa campaniei, ”ceea ce a privat alegătorii de acces la o informare echitabilă şi de o dezbatere adecvată a unor modificări atât de importante”, a subliniat Stano.

El a denunţat, de asemenea, organizarea consultării de teritoriul ucrainean, în Peninsula Crimeea, anexată în mod ilegal, şi în regiuni care nu se află în prezent sub controlul Guvernului ucrainean.

”Noi nu recunoaştem votul în aceste teritorii”, a avertizat el.

UE îndeamnă Rusia să-şi respecte obligaţiile internaţionale, inclusiv pe cea de a pune în aplicare hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), şi cere modificarea unui amendament al Constituţiei ruse care prevede primatul Constituţiei ruse în faţa tratatelor internaţionale.

UE nu vrea să se pronunţe asupra mandatului preşedintelui rus, pentru că această decizie aparţine ţării.

”Însă este necesar să existe echilibru şi contraponderi în sistem”, a subliniat Stano.

”Alegerile trebuie să fie libere, drepte şi democratice, fără vreo restricţionare a opoziţiei, pentru a permite o competiţie politică loială”, a insistat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.