Comisia Europeană (CE) a deschis o procedură de infringement împotriva Ungariei cu privire la ”aplicarea incorectă a legislaţiei UE în domeniul azilului”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bruxellesul consideră că noile proceduri de azil adoptate de Ungaria - în cadrul luptei împotriva pandemiei covid-19 - ”sunt contrare dreptului Uniunii” Europene (UE).

Potrivit acestor noi proceduri, introduse în mai, ”înainte de a putea cere o protecţie internaţională în Ungaria, cetăţenii ţărilor terţe trebuie mai întâi să depună o declaraţie de intenţie în care să-şi exprime voinţa de a cere azil la o ambasadă ungară din afara UE şi de a li se elibera un permis de intrare special în acest sens”, a precizat vineri într-un comunicat Comisia.

Bruxellesul ”consideră că această dispoziţie constituie o restricţionare ilegală a accesului la procedura de azil”, întrucât ”ea împiedică persoanele care se afă pe teritoriul ungar, incluisv la frontieră, să ceară o protecţie internaţională”.

Comisia a trimis pentru moment o scrisoare de avertisment Ungariei.

Budapesta dispune de două luni pentru a răspunde argumentelor Comisiei.

Altfel, Comisia ar putea prezenta un aviz motivat, adică o cerere oficială adresată Ungariei de a se conforma dreptului UE.

În cazul în care răspunsul rămâne nesatisfăcător, Bruxellesul ar putea decide ulterior să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.