Uniunea Europeană anunţă joi că este ”dificil să verifice” informaţii despre moartea şefului grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin, care se presupune că a murit în prăbuşirea unui avion miercuri seara, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am văzut informaţii despre prăbuşirea avionului în care ar fi murit Evgheni Prigojin, şeful grupării Wagner, împreună cu membri ai anturajului său şi membri ai echipajului”, declară un purtător de cuvânt al diplomaţiei europene, Peter Stano.

”Dar, încă o dată, la fel ca multe alte lucruri în Rusia, este foarte dificil să verificăm acest lucru, iar de aceea nu comentăm”, adaugă el.

”Acţiunile negative” ale lui Prigojin şi Wagner sunt larg cunoscute, declară el, referindu-se la implicarea în Războiul din Ucraina şi la operaţiuni în ţări din Africa.

”Oriunde au fost sau sunt prezenţi (membri Wagner), ei au lăsat o urma lor o dâră de încălcări drepturilor omului (şi) dreptului umanitar internaţional. Există multe lucruri pentru care nu au dat socoteală, exisită reguli neclare în baza cărora operează”, denunţă el.

Operaţiunile viitoare ale grupării vor fi afectate nu doar de ”presupusa moarte a lui Prigojin”, ci şi de ”evenimentele din iunie”, când gruparea a mărşăluit către Moscova, într-o rebeliune efemeră, adaugă el.

Uniunea Europeană speră că ”impactul negativ” al operaţiunilor Wagner va înceta, însă este conştientă că această grupare de mercenari ”nu este legată doar de numele şefului el”, declară Stano.

Afilierea la Kremlin a Wagner este doar una dintre numeroasele ”probleme complexe”, iar UE ”nu speculează dacă presupusa ucidere sau moarte a lui Prigojin într-un accident aviatic va avea vreo consecinţe specifice asupra activităţilor Wagner”, declară purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.